Care este scopul viselor noastre? Ne pot oferi ele informații despre viața noastră? De ce n-ar fi visele reale într-un anumit sens?
„Visul lucid” este o stare de visare în care îți poți controla visele și felul în care sunt ele create. Este un subiect fascinant și despre care s-a vorbit mult timp pe tărâmurile filozofiei. Dar în ultimii ani, pe măsură ce tehnologia s-a dezvoltat, studiile au permis cercetătorilor să vadă ce se întâmplă în creier în timp ce se produce un vis lucid.
Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison și Institutul Lucidity au investigat modul în care substanțele chimice cunoscute ca inhibitori ai acetilcolinesterazei (AChEI) ar putea induce sau ajuta la producerea visului lucid. Noua metodă folosită în studiu, i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să poată face în mod corespunzător cercetări privind visarea lucidă.
Aşa cum am spus mai sus, visarea lucidă este o stare de conștiință în care cineva este conștient de faptul că visează. Prin cercetare s-a urmărit să se vadă dacă îmbunătățirea activării corticale prin inhibiția acetilcolinestereazei (AChEI) va crește frecvența viselor lucide. Oamenii de ştiinţă au observat că un neurotransmițător, numit acetilcolină, ar putea ajuta la producerea somnului, iar acest grup de substanțe chimice (AChEls), ar putea ajuta la eliberarea unei anumite enzime care, la rândul său, activează acest neurotransmițător. Ei au remarcat că un medicament obișnuit utilizat pentru a trata boala Alzheimer, galantamina ar putea fi folosit pentru a induce visul lucid, iar acest lucru a funcționat.
Aceste rezultate arată că galantamina crește frecvența viselor lucide proporţional cu doza luată. Metoda de a lua galantamină în ultima treime a nopții, cu cel puțin 30 de minute după întreruperea somnului, reprezintă una dintre cele mai eficiente metode pentru inducerea viselor lucide.
Un studiu realizat în 2009 la Laboratorul Neurologic din Frankfurt arată cum cei care au vise lucide produc cele mai rapide frecvențe ale undelor cerebrale înregistrate vreodată, unde cerebrale gamma, care operează la frecvenţă de 40Hz. Acest lucru sugerează că cei care visează lucid sunt mai conștienți de sine și sunt mai conștienți în această stare decât în starea normală de veghe. Unii cercetători sugerează că existența undelor cerebrale gamma indică o experiență total conștientă, așa că experiența de a fi conştient în cadrul unui vis este un fenomen foarte real. Aşadar, se pune întrebarea: care este starea reală? Visul sau realitatea în care trăim?