Mirosul partenerului nostru de viaţă ne produce un somn mai bun – spun cercetătorii

142

Vă vine să credeţi sau nu, dar asta ne spun oamenii de ştiinţă: astfel, mirosul partenerului nostru de viaţă ne poate îmbunătăți somnul, sugerează noi cercetări de psihologie de la Universitatea Columbia Britanică. Cercetătorii au descoperit că participanții la studiu care au fost expuși mirosului partenerului lor peste noapte au experimentat o calitate mai bună a somnului, chiar dacă partenerul lor nu era prezent în pat.

“Descoperirile noastre oferă noi dovezi că a adormi cu mirosul partenerului ne poate îmbunătăți eficiența somnului. Participanții noștri au avut o îmbunătățire medie a eficienței somnului de peste 2%”, a declarat Marlise Hofer, autorul principal al studiului. Un efect similar a fost obţinut prin administrarea de suplimente orale de melatonină, adesea folosit pentru ameliorarea somnului.

Pentru studiu cercetătorii au analizat datele despre somn de la 155 de participanți cărora li s-au oferit două cămăşi cu aspect identic, pentru a le folosi ca niște perne – una a fost purtată anterior de partenerul lor de viaţă, iar cealaltă fie a fost purtată înainte de un străin, fie nu a fost purtată deloc. Pentru ca mirosul să rămână pe cămăşi, partenerilor participanților li s-a oferit un tricou curat pe care să-l poarte timp de 24 de ore și li s-a cerut să se abțină de la utilizarea deodorantului, a parfumului, a fumatului, a exercițiilor fizice și a consumului anumitor alimente care ar putea afecta mirosul lor corporal. Cămăşile au fost apoi înghețate pentru a-și păstra mirosul.

Fiecare participant a primit apoi două cămăși pentru a le așeza deasupra pernelor, fără a i se spune care dintre ele este al partenerului lor. Au petrecut două nopți consecutive dormind cu fiecare cămaşă în parte. În fiecare dimineață, au completat un sondaj despre cât de bine s-au odihnit. Calitatea somnului lor a fost, de asemenea, măsurată în mod obiectiv, folosind un ceas de somn cu actigrafie, care le monitoriza mișcările pe parcursul nopții. La sfârșitul studiului, participanții au ghicit dacă tricourile cu care dormiseră au fost purtate anterior de partenerul lor.

Participanții au raportat că s-au odihnit mai bine în nopțile când au crezut că dormeau cu mirosul partenerului. Mai mult decât atât, indiferent de convingerile lor, datele de la ceasurile de somn au indicat că somnul obiectiv s-a îmbunătățit atunci când participanții au fost efectiv expuși la parfumul partenerului lor.

Cercetătorii spun că prezența fizică a unui partener de viaţă pe termen lung este asociată cu rezultate pozitive pentru sănătate, cum ar fi un sentiment de siguranță, calm și relaxare, care la rândul său duce la un somn mai bun. Semnalând apropierea fizică, simplul parfum al unui partener poate avea beneficii similare.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencedaily.com