Acest om (Itzhak Bentov) a fost autorul unei teorii revoluţionare despre conştiinţă, dar a murit în mod suspect într-un accident de avion…


Itzhak Bentov, om de știință și inventator israeliano-american, născut în fosta Cehoslovacia (în 1923), care a devenit un inovator în domeniul ingineriei biomedicale în SUA, a sugerat că conștiința este elementul comun de unire al întregii Creații și că prin această legătură toate lucrurile sunt în contact permanent. Bentov credea că mințile noastre nu sunt doar în creierele noastre, ci sunt conectate cu tot ce ne înconjoară și chiar cu Universul. El a crezut că această legătură este ceea ce ne face vii și conștienți.

Multă vreme, oamenii de știință nu au studiat conștiința pentru că nu au înțeles-o. Dar în anii 1990, au început să învețe mai multe despre asta. Acum, mulți oameni de știință lucrează pentru a înțelege conștiința, dar este încă un mister. Gândiţi-vă la conștiință ca la un mare puzzle pe care încercăm să-l rezolvăm. Cunoaștem unele dintre piese, dar nu știm încă cum se potrivesc toate. Ideea lui Bentov a fost o piesă importantă a puzzle-ului, iar oamenii de știință încă se bazează pe munca lui astăzi.

Potrivit lui Bentov, conștiința evoluează către „absolut”, care este sursa întregii conștiințe. Materia, compusă din cuante de energie, este componenta vibrantă și schimbătoare a conștiinței pure. Absolutul este fix, manifest și invizibil. Bentov a propus că creierul acționează ca un traductor, transformând energia conștiinței în semnale electrice și chimice care sunt folosite pentru a comunica informații în interiorul corpului. El credea, de asemenea, că creierul are capacitatea de a se acorda la diferite frecvențe ale conștiinței, permițând indivizilor să experimenteze diferite stări de conștientizare.

Teoria lui Bentov se bazează pe ideea că conștiința este un aspect fundamental al Universului și nu se limitează la creier sau la corp. El a susținut că conștiința este non-locală, adică nu este legată de spațiu și timp și poate exista independent de corpul fizic. Teoria lui Bentov a fost influentă în domeniul studiilor conștiinței, dar rămâne un subiect de dezbatere și nu este acceptată pe scară largă de știința „oficială”.

Bentov a fost ucis pe 25 mai 1979, ca pasager la bordul zborului American Airlines 191, care s-a prăbușit la scurt timp după decolare de pe Aeroportul Internațional O’Hare din Chicago. La momentul morții sale, el călătorea în California, unde urma să-și prezinte ideile despre știință și misticism unui grup de oameni de știință din Japonia.

Surse:
1) cartea „Stalking the Wild Pendulum: On the Mechanics of Consciousness” de Itzhak Bentov / amazon.com
2) articolul „Itzhak Bentov” / wikipedia.org