Cum pot unii oameni să audă vocile celor morţi? Un nou studiu ştiinţific vrea să afle misterul

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Ideea de a comunica cu morții a existat dintotdeauna. Totuși, în ciuda tuturor progreselor noastre în înțelegerea funcționării interioare a creierului, oamenii de știință nu au explicat încă mecanismul prin care spritiştii pretind că aud vocile celor care au murit.

Acum, un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Northumbria caută să abordeze acest mister, deși dintr-o perspectivă mai puțin spirituală, în speranța unei mai bune înțelegeri a halucinațiilor auditive experimentate de cei care suferă de schizofrenie și alte tulburări similare.

“Spiritiştii tind să raporteze experiențe auditive neobișnuite. Înțelegerea modului în care acestea se dezvoltă este importantă, deoarece ne-ar putea ajuta să înțelegem mai multe despre experiențele necontrolabile ale auzirii vocilor interioare”, a spus psihologul Peter Moseley.

Împreună cu psihologul Adam Powell de la Universitatea Durham, Moseley a recrutat 65 de spiritişti claraudienți, precum și 143 de oameni obişnuiţi, pentru a determina ce îi diferențiază.

Rezultatele au indicat o corelație între o interiorizare mare (o tendință de a deveni complet detaşat faţă de lume) și credința în paranormal, dar nu s-a găsit nicio legătură între credința în paranormal și probabilitatea de a experimenta halucinații.

Cercetătorii au descoperit că spiritiştii nu aveau înainte nicio legătură prealabilă cu spiritismul, dar ulterior l-au adoptat datorită experiențelor lor și pentru că a avut un sens personal pentru ei.

“Descoperirile noastre spun multe despre învățare și dorință”, a spus Powell. “Pentru participanții noștri, principiile spiritismului par să dea sens atât experiențelor extraordinare din copilărie, cât și fenomenelor auditive frecvente pe care le experimentează ca spiritişti practicanţi. Dar toate aceste experiențe pot rezulta mai mult din a avea anumite tendințe sau abilități timpurii decât din simpla credință în posibilitatea de a contacta morții”.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencealert.com

P.S. Iată încă un studiu care arată că oamenii de ştiinţă n-au înţeles nimic şi nu vor înţelege nimic din lumea spiritismului / spiritualităţii, dacă încearcă s-o studieze exclusiv cu mijloace raţionale. Şi oricum, ei cred că rezolvă totul numindu-i pe aceşti spiritişti “schizofrenici”. Serios? Nu mă mir că ştiinţa, în zilele noastre, are uneori nişte rezultate dezastruoase…


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu