Toţi putem deveni victima falselor noastre amintiri


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

Există cercetători care, după mai multe studii, au ajuns la concluzia conform căreia printre martorii care se prezintă la un proces există un număr care sunt influențați de false amintiri. Astfel, printre întrebările care li se pun (unele dintre ele tendențioase) se sugerează elemente care declanșează astfel de amintiri, exact la fel cum se întâmplă în experiențele de laborator.

Se pot detecta amintirile false? Da, recurgându-se la tomografia cu pozitroni. Atunci când persoana respectivă își amintește un cuvânt pe care l-a citit într-adevăr, se „luminează” o zonă din lobul temporal. În același moment, se mai aprinde însă și o altă zonă, de data aceasta în lobul parieto-temporal, adică în regiunea din creier responsabilă cu prelucrarea sunetelor auzite. Este un „montaj în coincidență”. Și el ne oferă soluția. Pentru că o amintire falsă va face să se aprindă prima zonă (chiar dacă nu este exact în același loc, ci se află la o mică distanță, prea mică pentru a fi identificată), dar cea de-a doua zonă nu mai reacționează.

Totuși, până la ce punct poate fi influențată memoria? La începutul anilor 1990, o cercetătoare americană, Elisabeth Loftus, decide să studieze în detaliu această problemă. Un caz cu care se va confrunta îi demonstrează că lucrurile sunt departe de a fi simple. Este vorba de Beth Rutherford, care în cadrul unei ședințe cu psihologul său își amintește că atunci când era copil tatăl o abuzase în mod repetat și avusese chiar și două avorturi. Tatăl, adus în fața tribunalului, este stupefiat, dar Beth este fermă în amintirule ei. Cu lacrimi în ochi jură că așa se întâmplaseră lucrurile. Judecătorul a avut inspiraţia şi a cerut un examen medical, care a dovedit că Beth era virgină! Altfel, dl. Rutherford și-ar fi sfârșit viața în închisoare, doar pe baza mărturiilor sale. A fost Beth necinstită în depoziția sa? Nu, a fost victima falselor noastre amintiri…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO