Viaţa fascinantă a celui care a scris celebrul „Vrăjitor din Oz”


Lyman era un visător cu ochii deschiși. Născut al șaptelea dintre cei nouă copii, a primit puțină atenție de la părinți. Drept urmare, Lyman și-a petrecut zile singuratice visând la tărâmuri fantastice undeva deasupra curcubeului. Și-ar petrecut toată viaţa căutând un vas cu aur la capătul acelor curcubee.

Până la vârsta de 30 de ani, el fusese jurnalist, tipograf, comerciant de mărci poștale și crescător de păsări. Apoi a publicat o revistă de comerț, doar că a eșuat și la asta. Și-a început propriul teatru, devenind scriitor, regizor și actor principal. Majoritatea pieselor sale au fost eşecuri. Când s-a îndrăgostit de Maud, mama ei a avertizat-o că Lyman este un visător. Dar temerile mamei nu se potriveau cu capacitatea lui de a o hipnotiza pe Maud cu fanteziile sale. După ce s-au căsătorit, teatrul lui a dat faliment. Așa că și-a mutat familia în Dakota, unde a deschis un magazin specializat în felinare din hârtie chinezească, sticlă de Boemia și ciocolată gourmet. Dar fermierii din prerie din anii 1880 nu erau interesați de noutăți. Şi de data aceasta visătorul a dat faliment.

Când s-a mutat la Chicago, soacra sa l-a văzut cum își captivează copiii cu povești magice și i-a sugerat să scrie cărți pentru copii. Prima sa s-a numit „Father Goose, His Book”, o colecție de imagini și rime. Apoi a scris un roman pentru copii. În timp ce căuta un titlu, a observat eticheta de pe sertarul de jos al unui dulap de dosare: O-Z. Fiecare casă de editură a refuzat manuscrisul său până când una s-a oferit să-l imprime – dacă plătea el însuși costurile. A așteptat ceea ce i s-a părut o veșnicie înainte ca primele exemplare să fie vândute. Era Crăciunul anului 1900 și nu-și putea permite cadouri pentru copiii săi. În disperare, s-a dus la casa de editură în speranța de a găsi o sumă de bani în urma vânzării cărţii sale. Când i-a fost înmânat cecul, nu a îndrăznit să se uite la el. A ajuns acasă cu cecul în mână și i l-a dat soției sale. Când Maud aruncă o privire asupra cifrei, aproape că a leșinat. Era vorba de 1.423,98 dolari – echivalentul a 40.000 de dolari astăzi.

Totul s-a schimbat pentru Lyman Frank Baum, când lumea s-a îndrăgostit de cartea sa al cărei titlu a fost inspirat de eticheta ului dulap de dosare, O-Z: „The Wonderful Wizard of Oz”, adică „Vrăjitorul din Oz”. A devenit cea mai bine vândută carte din America.

L. Frank Baum avea să scrie 70 de cărți din acele fantezii pe care le-a visat în timpul copilăriei sale singuratice. În 1919, a murit din cauza problemelor cardiace care l-au ținut în casă când era copil. Nu a trăit până să-și vadă cartea transformată într-un film de la Hollywood din 1939. Dar povestea sa uimitoare ar trebui să-i încurajeze pe cei care au nevoie mai mult să-și descopere adevărata chemare în viață. De asemenea, demonstrează că nu există momente pierdute.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock