Un mare mister: oamenii posedă un simţ magnetic? Rezultatul şocant al unui studiu ştiinţific


Foto: maxpixel.net (Commons Creative – free)

Se ştie că păsările și peștii, în migrația lor, s-ar orienta după câmpul magnetic al Pământului. În 1966, un cercetător rus reușește să învețe niște pești să reacționeze la schimbările câmpului magnetic. Simțul magnetic este descoperit apoi la moluște, păsări, albine și chiar la unele bacterii. Dar el există la oameni?

Cercetătorul I. Ostriakov din Moscova a observat că electrocardiograma la om diferă după cum omul este culcat cu capul către un punct cardinal sau altul; el găsește că poziția cu capul spre nord este cea mai favorabilă sănătății, în concordanță cu unele vechi tradiții.

În perioada 1977-1980, R. Baker de la Universitatea din Manchester a efectuat un număr de experiențe asupra unor grupuri de voluntari, studenți, pe care i-a dus legați la ochi, cu autobuzul, în puncte situate la 6 – 25 km de universitate, unde, tot cu ochii legați, i-a pus să indice unde li se pare că se află universitatea și unde nordul. A repetat apoi această cerere după ce studenților li s-au scos legăturile de pe ochi. În mod surprinzător, răspunsurile date cu ochii legați erau mult mai apropiate de realitate. Era o dovadă aproape sigură că și omul posedă un simț magnetic.

Certitudinea s-a obținut după ce studenților li s-au pus pe cap căști cu electromagneți. Subiecții nu știau când sunt conectați și când nu acești electromagneți. Rezultatul a fost însă net – ori de câte ori casca era magnetizată, studenții erau complet derutați. Într-un mod curios, fetele au dat constant un procent mai mare de răspunsuri corecte decât băieții.

Căutându-se organul responsabil pentru simțul magnetic la om, urmele conduc la epifiză (numită și glanda pineală), ori la hipotalamus. În ambele variante, organul de simț magnetic se află chiar în interiorul creierului.

În anii ’80, între cutia craniană și învelișul exterior al creierului porumbeilor, s-au descoperit particule de magnetită (oxid de fier) având diametrul de câteva sutimi de miimi de milimetru. Ulterior astfel de particule s-au descoperit și în craniul delfinilor. Fără nicio îndoială aceste particule sunt în strânsă legătură cu simțul magnetic şi poate chiar există şi la oameni…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock