Un nou studiu afirmă că galaxia noastră, Calea Lactee, este casa a o sută de milioane de planete care ar putea susține viața extraterestră. Și nu doar viață microbiană simplă, ci viață extraterestră complexă.
O echipă științifică formată din Louis Irwin, de la Universitatea din Texas El Paso, Alberto Fairen de la Universitatea Cornell, Abel Mendez din cadrul Laboratorului Planetar de la Universitatea din Puerto Rico și Dirk Schulze de la Universitatea de Stat din Washington, a evaluat lista extinsă a exoplanetelor confirmate (1792, în prezent), apoi a evaluat densitatea, temperatura, chimia, distanţa faţă de steaua-mamă, precum şi vârsta fiecărei planete. Echipa a folosit aceste informații pentru a calcula un Index al Complexităţii Biologice (BCI), evaluând aceste planete pe o scară de la 0 la 1, în funcție de caracteristici presupuse a fi importante pentru susținerea vieții multicelulare.
Profesorul Schulze a explicat pe site-ul Air & Space Magazine: „Calculul BCI a arătat că între 1 şi 2 la sută din exoplanetele cunoscute au o valoare BCI mai mare decât cel al satelitului Europa al planetei Jupiter, care are un ocean subteran, ce ar putea găzdui viaţa. Ţinând cont de faptul că în Calea Lactee se găsesc 10 miliarde de stele, și presupunând o medie de o planetă pe o stea, acest lucru duce la cifra de 100 de milioane. Unii oameni de ştiinţă cred că numărul ar putea fi de 10 ori mai mare”.
Schulze a precizat că acest studiu nu pretinde că viața complexă ar exista pe o sută de milioane de planete, ci doar că există condiţiile necesare pentru a susține viața ce s-ar putea întâlni pe mai multe planete.
Echipa de cercetare a fost publicat studiul în revista Challenges, într-un document intitulat „Evaluarea posibilității complexităţilor biologice de pe alte lumi, cu o estimare a apariției vieții complexe în Calea Lactee.” Documentul îl găsiţi pe site-ul mdpi.com.
P.S. Ciudată evaluare a oamenilor de ştiinţă. Eu îi invit să recitească studiile marilor astrofizicieni Frank Drake, Carl Sagan şi Iosif Şlovski care au au spus că şansele ca viaţa să fi apărut întâmplător în altă parte a Universului sunt egale cu zero! (studiul lor l-am sintetizat în acest articol de referinţă din 2011: Nu există extratereştri: nici pleiadieni, omuleţi cenuşii sau Annunaki. Noi suntem singuri în acest Univers!). Singura şansă ca să existe alte civilizaţii inteligente în Univers ar fi ca o civilizaţie extraterestră avansată să fi „însămânţat” peste tot viaţa inteligentă.