
În 1992, în gheaţa din provincia canadiană Alberta s-a găsit scheletul unei reptile zburătoare gigantice (din grupul pterozaurilor), care avea o anvergură a aripilor de 10 metri. Exemplarul a fost numit „Cryodrakon boreas”, adică „dragonul înghețat din nord”, acesta fiind unul dintre cele mai mari animale zburătoare din istoria planetei noastre. Specialiştii spun că el a existat în perioada cretacică, în urmă cu aproximativ 76 de milioane de ani.
Deşi i s-a dat numele de „dragonul înghețat”, pentru că scheletul a fost găsit în gheaţă, acum 76 de milioane de ani era un climat temperat, în care se găseau șopârle, țestoase și mamifere mici.
Creatura zburătoare avea 3 metri înălţime și cântărea 250 de kilograme. Nu avea niciun aparat de mestecaţie și probabil se hrănea cu orice i-ar fi încăput pe gât, inclusiv pui de dinozauri, șopârle și mamifere. Capul lui Cryodrakon boreas era imens, disproporţionat faţă de restul corpului, semănându-se din acest punct de vedere cu o barză, aşa cum se poate şi din imaginea din acest articol.
Acest schelet reprezintă o „mină de aur” pentru paleontologi, întrucât au fost găsite oase din mai multe zone ale trupului, scheletele de dinozauri descoperite până acum fiind în marea majoritate doar parţiale (un os / câteva oase).