Suntem în mod constant bombardati cu noi descoperiri impresionante realizate de către ştiinţa actuală. O descoperire recent făcută în comun de către astrofizicienii americani și ruși este o galaxie denumită „Libelula 44” („Dragonfly 44”). Un nume foarte frumos, dar poate că nu e chiar foarte potrivit, având în vedere tipul galaxiei.
„Libelula 44” este ceea ce se numește o galaxie „ultra difuză”, ceea ce înseamnă că ea are o densitate extrem de scăzută. Galaxia nu este deloc mică; de fapt, oamenii de știință spun că ea are aceeași dimensiune ca și Calea Lactee. Deşi au dimensiuni similare, există o diferență majoră între cele două galaxii: „Libelula 44” emite doar aproximativ 1% din lumina emisă de Calea Lactee.
Oamenii de știință cred că galaxia Libelula 44 poate fi formată aproape în întregime din materie întunecată. Se ştie că „materia întunecată” este un concept teoretic al fizicienilor, ce nu poate fi demonstrat practic (nu avem instrumente cu care s-o observăm), ci doar teoretic. Confirmarea existenţei sale este dată de existenţa clusterelor galactice, de viteza curbelor galaxiilor spiralate, de fenomenul „lentilei gravitaţionale”, precum şi de alte fenomene la nivel cosmic.
De ce spun astronomii că „Libelula 44” e alcătuită aproape în totalitate din materie întunecată? Întrucât, ţinând cont de dimensiunile sale imense şi de existenţa a extrem de puţine stele, acestea nu pot fi legate între ele, cu cantitatea de gravitaţie pe care o au împreună; doar materia întunecată le poate ţine împreună!
P.S. Titlul articolului în care am făcut o analogie între „materia întunecată” şi diavoli este dat de faptul că există o teorie interesantă conform căreia „diavolii”, „demonii” din Biblie nu ar fi altceva decât „materia întunecată”, autorii Bibliei făcând această metaforă.