Cercetătorii au descoperit o stea gigantică bizară, cu lumină intermitentă, în apropiere de centrul galaxiei noastre


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Astronomii au observat o stea gigantică cu lumină intermitentă, în apropiere de centrul Căii Lactee, la mai mult de 25.000 de ani-lumină distanță. Steaua, denumită VVV-WIT-08, a scăzut în luminozitate cu un factor de 30, astfel încât aproape a dispărut de pe cer. Deşi multe stele îşi schimbă luminozitatea, deoarece pulsează sau sunt eclipsate de o altă stea dintr-un sistem binar, este extrem de rar ca o stea să devină mai slabă pe o perioadă de câteva luni și apoi să lumineze din nou.

Cercetătorii consideră că VVV-WIT-08 ar putea aparține unei noi clase de sisteme stelare binare „gigante care clipesc”, în care o stea gigantică de 100 de ori mai mare decât Soarele este eclipsată o dată la câteva decenii de o stea-companion încă invizibilă. Corpul ceresc respectiv este înconjurat de un disc opac, acoperind steaua uriașă, făcând-o să dispară și să reapară pe cer.

Un alt sistem stelar de acest fel este cunoscut de mult timp. Steaua uriașă Epsilon Aurigae este parțial eclipsată de un disc uriaș de praf la fiecare 27 de ani, dar se estompează doar cu aproximativ 50%. O altă stea, TYC 2505-672-1, găsită acum câțiva ani, este şi ea orbitată de un nor de praf o dată la 69 de ani.

VVV-WIT-08 a fost găsită de telescopul VISTA, în cadrul unui proiect care observă peste 1 miliard de stele, pentru a căuta stele cu luminozitate variabilă în zona infraroșie a spectrului.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): academic.oup.com


Lasă un comentariu