Cercetătorii au observat o stea care „trage” după ea spaţiul şi timpul!


Imagine: Mark Myers, ARC Centre of Excellence for Gravitational Wave Discovery (OzGrav)

Conform teoriei relativităţii generale a lui Einstein, gravitaţia explică mişcarea planetelor, stelelor şi galaxiilor în acest Univers. O predicţie a acestei teorii îl reprezintă efectul Lense-Thirring, care constă în distorsiunea locală a complexului spaţiu-timp din jurul unui corp solid aflat în mişcare de rotaţie. Cu cât mișcarea este mai rapidă și corpul este mai masiv, cu atât efectul este mai puternic.

Iată acum că teoria lui Einstein a putut fi validată de către astronomi. Într-un studiu publicat în revista „Science”, o echipă de astronomi de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation din Australia prezintă noua lor descoperire, făcută cu ajutorul radiotelescopului din Parkes. Astfel, ei au putut surprinde imaginea unei stele care trage la propriu după ea complexul spaţiu-timp.

În urmă cu 20 de ani, cercetătorii au descoperit o pereche de corpuri cereşti unică, formată dintr-o stea pitică albă şi un pulsar, care se rotesc extrem de rapid unul în jurul celuilalt. Pulsarii nu sunt formaţi din atomi convenţionali, ci din neutroni şi sunt foarte denşi; pulsarii se învârt de 150 de ori pe minut. Astronomii au putut observa efectul Lense-Thirring prin intermediul pulsarului care orbitează pitica albă.

Deşi Einstein considera că multe dintre predicţiile sale despre spaţiu şi timp nu pot fi observate, în ultimii ani, astronomii au făcut descoperiri remarcabile, inclusiv undele gravitaţionale şi imaginea unei găuri negre.