Dacă Pământul s-ar roti invers, adică Soarele ar răsări de la vest şi ar apune la est? Nu cumva s-a întâmplat acest lucru în trecut?


Soarele răsare întotdeauna de la est şi apune în vest, ca urmare a rotaţiei Pământului. Iar această rotaţie, de la vest la est, este aşa pentru că Pământul s-a născut astfel, de la formarea sistemului nostru solar. De fapt, toate planetele din sistemul nostru solar se rotesc în direcţia vest-est, cu excepţia planetei Venus care se roteşte invers, probabil din cauza unei coliziuni care a avut cu miliarde de ani în urmă.

Dar, v-aţi imaginat vreodată ce s-ar întâmpla dacă, prin magie divină sau extraterestră, Pământul s-ar roti invers, adică Soarele ar răsări la vest şi ar apune la est? Efectul Coriolis s-ar schimba total, adică modul în care rotația Pământului afectează modelele în care se produc curenţii. Acest lucru ar schimba complet climatul în multe regiuni. Europa, în special, ar fi grav afectată, dispărând vânturile calde care suflă peste Oceanul Atlantic din Golful Mexic, pentru a fi înlocuite de un frig siberian care ar sufla din est.

Potrivit unor studii, în timp ce lucrurile ar deveni neplăcute în Europa, rezultatele unui Pământ care s-ar roti invers ar fi pozitive în alte zone. Astfel, Africa de Nord ar avea parte de mai multe ploi, iar cantitatea mare de apă de râuri care ar intra în Marea Mediterană ar putea să o transforme într-un lac de apă dulce. În schimb, aerul cald ar fi împins în Pacificul de Nord și în Atlanticul de Sud, făcând din Alaska, din Orientul Îndepărtat din Rusia și din Antarctica locuri mult mai atrăgătoare pentru a trăi.

Ţinând cont de faptul că în Alaska şi în Antarctica au fost descoperit mai multe artefacte şi piramide, mă face să mă întreb dacă nu cumva, în trecut, Pământul nu cumva se rotea invers…


Lasă un comentariu