Incredibil! Se va institui taxă pentru cărţile împrumutate de la bibliotecă! EI vor ca noi să devenim din ce în ce mai proşti, astfel încât să fim cât mai manipulabili!

  •  
  •  
  •  
  •  

cartiCând am găsit articolul pe ziuanews.ro, am spus prima dată că trebuie să fie o dezinformare, întrucât nu-mi venea a crede: cum adică taxă la bibliotecă pentru cărţile împrumutate!? Păi, scopul unei biblioteci este acesta: acela de a permite gratuit accesul la marea cultură naţională şi internaţională. Dar apoi, am găsit proiectul de modificare a Legii nr.8/1996 pe site-ul Ministerului Culturii, cultura.ro, şi mi-am dat seamă că nu e nici dezinformare, dar nici glumă: autorităţile vor să îngreuneze accesul la cărţile de la bibliotecă, prin instituirea acestei taxe. E adevărat că ea nu se impune, deocamdată, bibliotecilor preuniversitare, dar, cât credeţi că va mai dura şi acestea vor fi afectate?

Citez articolul de pe ziuanews.ro:

ZIUAnews a semnalat că Ministerul Culturii, condus de către tehnocratul Vlad Alexandrescu, a lansat recent în dezbatere publică proiectul de modificare şi completare a Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, care include o mulţime de aberaţii incredibile.

Însă, una dintre modificariile acestei legi depăşeşte orice imaginaţie şi nici măcar Ceauşescu, Hitler ori Stalin n-au gândit o asemenea aberaţie. Ministrul Vlad Alexandrescu vrea „remuneraţie echitabilă” pentru cei care împrumută cărţi de la bibliotecă, adică taxa pentru cei care iau cărţi pentru citit acasă. Este incredibil! Cum a putut un ministru al Guvernului României să propună o asemenea imbecilitate, mai ales acum când interesul pentru lectură şi numărul cititorilor din biblioteci a scăzut dramatic?

Astfel, în actuala lege se precizează la alineatului 3 al articolului 14 ca „Remuneraţia echitabilă prevăzută la alin. 2 nu se datorează în cazul în care împrumutul este realizat prin bibliotecile instituţiilor de învăţământ şi prin bibliotecile cu acces gratuit”. Trebuie spus că alineatul 2 stipulează că „Prin difuzare, în sensul prezenţei legi, se înţelege distribuirea către public a originalului ori a copiilor unei opere, prin vânzare, închiriere, împrumut sau prin orice alt mod de transmitere cu titlu oneros sau cu titlu gratuit”. Practic, până acum, prevederile alineatului 2 sunt exceptate de o remuneraţie echitabilă, adică nu se plătea nicio taxă pentru împrumutarea cărţilor de la bibliotecile de învăţământ şi a celor cu acces gratuit. În categoria bibliotecilor cu acces gratuit intra cele aflate în mediul rural, la oraşe şi în municipii, iar numărul acestora este în jur de 400.

Acum Ministerul Culturii condus de tehnocratul Vlad Alexandrescu propunea modificarea alineatului 3 în următoarea formă: „Remuneraţia echitabilă prevăzută la alin.2 nu se datorează în cazul în care este realizat prin bibliotecile instituţiilor de învăţământ preuniversitar”. Adică, nu se plăteşte taxa pentru cărţile împrumutate de la bibliotecile instituţiilor de învăţământ preuniversitar. În rest, se taxează orice carte împrumutată de la bibliotecile instituţiilor de învăţământ superior, precum şi de la cele circa 400 aflate în sate, comune, oraşe şi municipii. Este strigător la cer, mai ales că interesul pentru lectură a scăzut enorm, iar acum, tu ministrul Culturii în cabinetul Ciolos vrei să scoţi bani pe urma celor care doresc să-şi dezvolte cunostiintele prin lectură. Incredibil. O propunere incalificabilă care depăşeşte orice imaginaţie, mai ales a unui om care a ajuns prin jocul politic pe fotoliul de ministrul al culturii române.

P.S. V-am mai spus că nu mă bag în politică, căci nu mă interesează jocurile politice murdare, în general. Dar, atunci când e vorba de cărţi, consider că e un subiect extrem de sensibil. Taxarea accesului gratuit la cărţi, la cultură, în general, mi se pare a fi un lucru aberant, înseamnă, într-un fel, îndobitocirea populaţiei unei ţări. Ţineţi minte ce vă spun: autorităţile (nu doar din România, ci din întreaga lume) nu-şi doresc oameni inteligenţi, care să citească cărţi, pentru că inteligenţa e arma perfectă împotriva manipulărilor la care suntem supuşi. Ei îşi doresc oameni proşti, manipulabili, cărora să li se ofere „circ pe pâine” (scandaluri penibile la TV), distracţii ieftine (jocuri video, droguri etc.), astfel încât ei să uite cât de controlaţi pot fi şi să nu se intereseze de lucrurile adevărate ale vieţii. Păcat! Probabil că următorul pas va fi cel al instituirii unei taxe pe Internet, aşa cum a vrut să facă dictatorul Ungariei, Viktor Orban…


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu