Cum a fost posibil ca un muzician celebru ca Beethoven să fie atât de nespălat?

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) a fost un compozitor german, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. Este considerat un compozitor de tranziție între perioadele clasică și romantică ale muzicii.

Prin anul 1818, Beethoven devine complet surd, singura modalitate de a comunica cu interlocutorii erau “caietele de conversații”, în care aceștia scriau în loc să vorbească. Surditatea nu i-a întrerupt însă creația artistică.

Însă, celebrul compozitor german nutrea o aversiune teribilă faţă de baie, aversiune dată de durerile pe care apa i le provoca, din cauza intoxicării cronice cu plumb. Astăzi, se ştie cu siguranţă că intoxicarea cu plumb a constituit cauza morţii sale; Beethoven era mare amator de vin şi cupele fabricate pe atunci aveau în compoziţie un însemnat procent din acest metal.

Bolnav, ursuz, neînţeles – nu doar la figurat ci şi la propriu, fiindcă avea un defect de vorbire care-i făcea pe ceilalţi să nu înţeleagă adesea sensul cuvintelor sale, Beethoven s-a retras în sine şi a devenit un mizantrop dar şi un adversar al curăţeniei. Puţinii prieteni pe care-i mai avea erau nevoiţi să-i fure, efectiv, hainele, în timp ce dormea, şi să i le dea la spălat.

Lasă un comentariu