Beethoven şi-a scris marile sale creaţii muzicale atunci când era complet surd! Cine îi dictau compoziţiile? Îngerii?


Beethoven a fost un compozitor genial, unul dintre cei mai mari ai lumii. De obicei, se apuca de lucru în primii zori ai dimineţii și compunea până la ora 14.

Beethoven suferea de icter, dar principala sa suferință este surditatea. La început a fost o pierdere ocazională a auzului, care a devenit apoi un sunet constant în urechi. Când şi-a dat seama că, treptat, auzul îl lasă, Beethoven a intrat într-o depresie cumplită, făcându-l să se gândească la sinucidere. În 1802, în celebrul „Testament Heiligenstadt”, marele compozitor a trimis o scrisoare celor doi frați ai săi, el exprimându-şi durerea cruntă față de pierderea tot mai mare a auzului.

A încercat să-şi trateze surditatea cu băi reci, precum şi cu alte tratamente, dar degeaba. Până în 1814, Beethoven era aproape total surd, cu un sunet constant în urechi. În ultimii zece ani din viața sa (el a murit în 1827), el putea comunica cu oaspeții numai prin intermediul cărților de conversație, în care vizitatorii îi scriau remarcile.

În ciuda faptului că a fost dezavantajat din punct de vedere al auzului, multe dintre cele mai mari opere ale sale au fost scrise în ultimii 10 ani, când era complet surd! Ce geniu ar mai putea face asta astăzi… Unii spun chiar că „îngerii” sau alte fiinţe supranaturale i-au dictat compoziţiile muzicale!


Lasă un comentariu