O enigmă nedezlegată: de ce-a murit marele pictor renascentist Rafael?

408

Marele pictor al Renaşterii, Rafael, a avut un curios destin: s-a născut şi a murit în aceeaşi zi – 6 aprilie (1483-1520). E înmormântat în Pantheonul din Roma.

Giorgio Vasari atribuie moartea lui Rafael excesului de plăceri carnale. “Într-o zi – scrie el – Rafael se întoarse acasă cu febră mare. Doctorii au crezut că a răcit. El le-a ascuns excesele din pricina cărora îi era rău, aşa că ei i-au luat sânge din belşug, cînd lui i-ar fi trebuit un întăritor.”

Alţii susţin că moartea prematură (la 38 de ani) i s-ar fi tras, totuşi, de la o răceală, pe care a făcut-o grăbindu-se să se înfăţişeze înaintea Papei, care îl chemase. Pictorul a murit în Vinerea Mare. În noaptea aceea, pămîntul s-a cutremurat, ceea ce a produs fisuri Logiilor pictate de artist la Vatican.

Papa Leon al X-lea a izbucnit în lacrimi la aflarea morţii protejatului său. Din ordinul Suveranului Pontif, Rafael a avut parte de funeralii fastuoase. De amintit că numai cu 1 an înainte, în 1519, Italia mai pierduse un artist de geniu: Leonardo da Vinci.