Câteva descoperiri incredibile în apropierea vulcanilor

  •  
  •  
  •  
  •  

Conform Wikipediei, vulcanii sunt formațiuni geologice de formă conică, formaţi din acumularea materialelor rezultate din erupția magmei, din focare situate la adâncimi în manta sau în scoarța unui corp ceresc (precum Pământul nostru), prin deschizături a scoarței denumite ventre vulcanice. Magma este un amestec lichid compus din diferite minerale care se află în stare topită, gaze și bucăți solide de diferite roci.

Dar, vulcanii sunt mai mult decât formaţiuni muntoase prin care lava este extrasă din adâncul pământului şi aruncată în exterior. Ei sunt printre cele mai puternice formaţiuni geologice, şi asta pentru că erupțiile lor pot schimba harta unor anumite regiuni. Cu toate acestea, vulcanii nu trebuie să fie activi pentru a oferi formaţiuni arheologice și geologice valoroase.

Adesea, descoperirile din interiorul sau din apropierea lor dezvăluie mistere care sunt fascinante la prima vedere. În acest articol vă prezint câteva dintre ele:

Fosile de păsări străvechi

Acum 90 de milioane de ani, o mare pasăre acvatică a murit în zona arctică canadiană de astăzi. Numită Tingmiatornis arctica, pasărea arăta ca un fel de mix între un cormoran și un pescăruș.

Când a fost descoperită în anul 2016, pasărea preistorică nu numai că a devenit una dintre cele mai vechi găsite din emisfera nordică, dar și a stabilit un record. Oamenii de știință au crezut întotdeauna că încălzirea globală puternică a înflorit în urmă cu 93,9-89,8 milioane de ani (dovadă că încălzirea globală nu are de-a face cu activitatea umană, cum se crede greşit azi!). Se presupunea totuşi că atunci, în această zonă, era gheaţă. Însă, faptul că Tingmiatornis arctica a fost găsită în zonă, arată faptul că gheaţa nu putea exista, căci pasărea trebuia să-şi caute de mâncare în ape.

Alte probe de fosile au arătat faptul că aceste păsări trăiau într-o zonă „arctică” foarte diferit de cea de azi: un peisaj vulcanic cald, populat de dinozauri și reptile. Acești vulcani degajau în aer suficient dioxid de carbon pentru a declanșa un efect de seră.

Un monument aztec

blank

Lângă vulcanul Iztaccihuatl din Mexic se află un lac remarcabil. Când a fost recent drenat, a fost descoperit un altar din piatră. Arhitecții azteci au făcut ceva uimitor: au aranjat pietrele împotriva efectului de oglindă a lacului, astfel încât monumentul să pară că plutește sub apă.

Situat la poalele vulcanului Iztaccihuatl, acest altar se adaugă unei colecții de artefacte găsite în situl arheologic Nahualac (750-1150 d.Hr.). Deoarece altarul este un loc sacru, arheologii cred că designul său era menit să arate cum şi-au imaginat aztecii Universul. Nu doar stelele pe care le vedeau noaptea, ci şi un model al lumii lor mitice. 

Pădure fosilizată

blank

Când un vulcan a erupt în urmă cu 300 de milioane de ani, a distrus o pădure tropicală, în Mongolia de astăzi. În timpul dezastrului, pădurea s-a „sufocat” sub o pătură de cenușă vulcanică de aproape 100 de centimetri grosime.

În acel moment, Pământul nu avea continente, cu excepția supercontinentului cunoscut sub numele de Pangea. Dar, în ciuda faptului că au fost îngropate atât de mult timp, plantele recent descoperite erau în stare „pură”. Cercetătorii au fost extrem de încântaţi, pentru că au ajuns să vadă cum arăta vegetaţia acum 300 de milioane de ani.

Stratul de cenușă nu a fost suficient de mare pentru a păstra copacii în picioare. Dar unii au căzut în timpul evenimentului și au fost îngropați în stratul de cenușă. Această viziune rară a oferit o imagine detaliată a pădurii tropicale.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu