Lord Byron, marele poet englez, a murit de malarie

Lord Byron a fost un mare poet englez. El a murit pe 19 aprilie 1824, la numai 36 de ani. Plecat să lupte pentru eliberarea Greciei de sub jugul otoman, Byron n-a fost ucis de lancea duşmanilor, ci de lanţeta doctorilor. Îmbolnăvindu-se de malarie în mlaştinile din Missolonghi, a fost tratat de doctori cu spălaturi şi sângerări abundente, ca şi cum ar fi suferit de o banală febră reumatismală. Când şi-au dat seama de eroare, era prea târziu.

Byron a privit moartea cu mult calm. Nu-i era teamă de ea, ştiind-o inevitabilă. “Eforturile voastre de a mă îngriji vor fi zadarnice, le spuse medicilor, trebuie să mor. O simt. Nu regret viaţa, căci am venit în Grecia ca să pun capăt unei existenţe penibile. Am dăruit Greciei banii şi timpul meu. Acum îi dăruiesc viaţa.” Pe 18 aprilie îi dădu liniştit servitorului său, Fletcher, ultimele instrucţiuni şi glumi cu el: “Fletcher, dacă nu-mi execuţi toate ordinele, am să vin să te chinuiesc… dacă pot.” Apoi începu să vorbească în italiană: “Io lascio qualche cosa di caro nel mondo” (“Las ceva scump în lumea asta“), evocând-o, fără îndoială, pe fiica lui, Adda. Spre ora şase seara, Byron suspină: “Acum vreau să dorm.” Rămase în letargie timp de 24 de ore, cu lipitori aplicate pe faţă, cu sângele şiroindu-i pe tâmple, şi muri în seara zilei de 19 aprilie. Trupul i-a fost pus într-un butoi cu alcool şi dus în Anglia, la bordul bricului Florida.

Ajuns la destinaţie, căpitanul, care avea simţul afacerilor, a vândut alcoolul în care fusese conservat poetul, cu o guinee ocaua! Trupul lui Byron a fost expus la Londra, putând fi văzut de admiratorii şi curioşii care cumpărau un bilet eliberat de legatarul său testamentar. Numărul lor a fost atât de mare, încât pentru a păstra ordinea a trebuit să se facă apel la armată. Printre ei s-a numărat şi Alexandre Dumas tatăl, care nota: “Alcoolul conservase destul de bine carnea şi poetul putea fi încă recunoscut: mâinile, mai ales, rămăseseră frumoase şi păreau aproape vii”; mâinile sale, de care avea atâta grijă, încât purta mănuşi şi când înota! Opinia publică ar fi dorit ca Byron să fie îngropat la Westminster, dar decanul refuză să-l primească în abaţia sa pe acest enoriaş cu o faimă atât de scandaloasă. Byron a fost îngropat alături de strămoşii săi, la Newstead.

Lasă un comentariu