„Moromeţii” după Marin Preda, Victor Rebenciug şi butoaiele cu ţuică


Ilie MorometeÎn plin regim comunist, în anul 1988, regizorul Stere Gulea realizează pelicula „Moromeţii”, adaptare după romanul celebrul cu acelaşi nume a lui Marin Preda. Iniţial, regizorul Stere Gulea a vrut să-l distribuie pe regretatul Gheorghe Dinică în rolul lui Ilie Moromete, iar Victor Rebengiuc trebuia să fie Nae. Însă Dinică a refuzat şi Stere s-a tot perpelit până când a găsit soluţia salvatoare: citadinul Victor Rebengiuc trebuie să fie Ilie Moromete! Totuşi, atunci când a primit rolul, Victor Rebengiuc s-a speriat şi a fugit acasă la Bucureşti. Nu suporta ideea să stea în Alexandria, la aproximativ 80 de kilometri de satul Talpa, unde aveau loc filmările. Cu atât mai mult cu cât fusese cazat într-un hotel “dotat” cu gândaci, muşte şi ţânţari.

“Îmi era frică că nu-l pot face pe Moromete. Până la urmă, l-am făcut şi nu-mi pare rău. E un rol de care mă bucur foarte mult”, recunoaşte acum actorul, la mai bine de 20 ani de la marea ecranizare. Se pare că Leopoldina Bălănuţă a avut o contribuţie la întoarcerea actorului la “locul faptei”. Ea a fost cea care l-a convins pe Victor Rebengiuc să-şi ducă rolul până la capăt.

Dar cum a reuşit totuşi Victor Rebengiuc să fie Ilie Moromete? Simplu: a uitat pur şi simplu că personajul pe care trebuie să-l joace este ţăran. Şi-a pus pălăria pe cap, a intrat în ogradă casei din comună Talpa, judeţul Teleorman, a văzut salcâmul şi totul i-a devenit pe loc foarte drag şi familiar.

Cu toate că la început Victor Rebengiuc nu s-a simţit deloc bine în pielea personajului, a făcut tot posibilul să semene cât de cât cu un ţăran autentic. Actorul povesteşte: “Eu nu joc cu machiaj. În “Moromeţii” mi-am lăsat mustaţa şi m-am tuns mai scurt. Arătăm şi eu că ţăranul roman. Dacă izbuteşti să intuieşti gândurile şi starea lui, lucrurile astea se transmit şi pe chip şi capeţi trăsăturile personajului.”

Victor Rebengiuc nici o clipă nu s-a gândit că lunile petrecute printre ţăranii din comună Talpa aveau să-i marcheze toată viaţa. A stat la masă cu ţăranii, a mâncat cot la cot cu ei, s-a îmbrăcat ca ei, fără să-şi dea seama că în scurt timp devenise de-al locului.

Iată o întâmplare hazlie povestită de Victor Rebengiuc în timpul filmărilor la acest film: „În curtea mamei Nida, unde mai mâncăm câte un ou, mi-au reţinut atenţia nişte butoaie cu borhot. Am văzut multe butoaie cu corcoduşe puse la borhotit. Îşi făceau ţuica din corcoduşe. Văzând atâtea butoaie, îi spun gazdei: “Domne, o să faci la ţuică!”. Ea îmi răspunde: “A, păi vreo 70 de vedre iese”. Am întrebat-o apoi ce va face cu atâta ţuica, fiind sigur că o va vinde. Iar ea zise: “Cum să o vând?! O beau, dă-o dracu’!”

Sursa: www.jurnalul.ro

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO