Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Marele scriitor Ion Creangă făcea afaceri cu ţigări!


Se pare că prima tutungerie din ţara noastră a deţinut-o… Ion Creangă. Cel puţin aşa susţine ziarul „Adevărul”, bazându-se între altele şi pe „dosarele Arhivei Primăriei Iaşi”.

Exclus din rândurile clerului şi din învăţământ, marele scriitor, atunci când s-a înfiinţat monopolul tutunului, a fost cel dintâi care a căpătat brevetul de a-şi deschide un debit de tutun. La 16 septembrie 1872, el ţinea deja un debit în strada Primăriei.

Ziarul adaugă că, în documentele menţionate, „Creangă e trecut, spre ironia soartei, astfel: fost profesor la şcoalele primare iar alături, localul (debitului): în bună stare”! În 1874, fiind reintegrat în postul de institutor, scriitorul a trecut debitul sub conducerea fratelui său, dar firma va rămâne tot „Debitul de tutun Ion Creangă”.

Rămâne de văzut când vor apărea ţigările „Ion Creangă”!? Oricum, Creangă rămâne o personalitate marcantă, dar şi controversată. Într-un articol din 2009 (Ion Creangă a avut un copil din flori cu o…călugăriţă!), vorbeam despre cum marele povestitor a făcut un copil din flori cu o… călugăriţă! Oare nu a găsit şi el femei normale cu care să facă un copil? Chiar îi trebuia călugăriţe!?


Lasă un comentariu