Descoperire remarcabilă a astronomilor: o planetă gigantică, de 10 ori mai mare ca Jupiter, care are pe cer 4 sori!


4 soriPlanetele cu patru sori pe cerul lor  pot fi mai frecvente decât se credea anterior, sugerează un nou studiu publicat în „Astronomical Journal„. Astfel, astronomii au mai reperat un sistem solar format din 4 stele (şi denumit 30 Ari), ridicând la două numărul de sisteme solare cunoscute, formate din patru sori. Până în prezent, au fost identificate numeroase sisteme solare binare sau chiar formate din 3 stele.

30 Ari se află 136 de ani-lumină faţă de noi, în constelația Berbecului. Astronomii au descoperit o planetă gigant în acest sistem în 2009; planeta este de aproximativ 10 de ori mai masivă decât Jupiter și orbitează în jurul stelei sale la fiecare 335 de zile.

O a doua pereche de stele se află la aproximativ 1670 de unităţi astronomice (UA) distanță. (1 UA este distanţa dintre Pământ şi Soare – aproximativ 150 milioane km). În sfârşit, o a patra stea se află în imediata apropiere a stelei primare 30 Ari. Aşadar, avem 2 perechi de stele, ambele orbitând în jurul unui punct comun, aşa cum putem vedea în diagrama de mai jos:

sistem 4 stele

Noua stea descoperită orbitează companionul său o dată la 80 ani, la o distanță de doar 22 de UA, dar nu pare să afecteze orbita exoplanetei, în ciuda proximităţii sale. Acesta este un rezultat surprinzător, care va necesita observații suplimentare pentru a înțelege fenomenul, au spus cercetătorii.

Dacă extratereştrii ar trăi pe planeta gigant din acest sistem solar, ei ar observa pe cer un soare mic şi două stele luminoase vizibile la lumina zilei. Pentru a observa şi cea de a patra stea, extratereştrii ar avea nevoie de un telescop suficient de mare.

P.S. Aşadar, astronomii descoperă din ce în ce mai multe sisteme solare care nu sunt singulare, ci au 2, 3 sau chiar 4 stele. Sistemele solare singulare nu sunt foarte răspândite în Univers, ceea ce sugerează faptul că şi sistemul nostru solar ar putea avea cel puţin 2 stele, Soarele nostru şi încă o stea companion (vedeţi articolul pe care l-am publicat în iunie 2010: Precesia echinocţiilor, fenomenul care demonstrează că Soarele nostru are un companion).

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO