În 1980, oamenii de ştiinţă au reuşit să pătrundă în a patra dimensiune, cu ajutorul calculatorului. Astăzi, în ce dimensiune putem ajunge?


De pe site-ul atariarchives.org, am găsit într-o revistă din anul 1980, un articol foarte interesant, din care încerc să fac o sinteză.

Doi matematicieni de la Universitatea din Brown (prof. Thomas F. Banchoff şi prof. Charles M. Strauss), au reușit să penetreze tărâmul celei de-a patra dimensiuni prin utilizarea unor tehnici de grafică pe calculator foarte sofisticate. Aceste studii unice permit oamenilor de știință să vizualizeze ceea ce nu se poate vedea în mod obişnuit.

Cei doi profesori de la Universitatea Brown sunt printre cei foarte puțini oameni din lume care sunt capabili să manipuleze reprezentări vizuale ale unor concepte patru-dimensionale. Ei îşi creează opera instruind calculatorul să investigheze obiecte geometrice care nu pot exista în lumea noastră tridimensională. Calculatorul apoi produce imagini pe un ecran de televiziune în laboratorul de calculatoare al Universităţii Brown.

În spațiul tridimensional nu putem mişca cubul într-o direcție perpendiculară pe ea însăși pentru a genera un cub cu patru dimensiuni, sau un hipercub, dar putem vedea ce imagini ale unei asemenea a patra dimensiuni ar putea trece prin spațiul nostru tridimensional. Astfel, imaginea unui cub începe să se îndepărteze de sine însăşi, urmând o reţea care se desface și se prăbușește în ea însăşi. Atunci, noi observăm imaginile unui cub patru-dimensional proiectat în spațiul nostru.

Hipercubul este unul dintre cele mai puțin complicate obiecte pe care prof. Banchoff şi prof. Strauss le studiază. Unele dintre acestea sunt suficiente de dificile pentru a solicita utilizarea unui stereoscop, astfel încât vizualizările acestor proiecții să apară cu adevărat tridimensionale. Multe dintre aceste idei au utilitate în fizică sau chiar în economie.

P.S. Dacă acum 37 de ani oamenii de ştiinţă puteau pătrunde în lumea 4-D cu ajutorul calculatorului, acum ce dimensiune s-ar putea atinge cu tehnologia actuală?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock