Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Tehnologie extraterestră? Cercetătorii au creat un metal lichid care îşi schimbă forma, ca în filmul SF „Terminator 2”


Oamenii de ştiinţă au creat un metal lichid care este programabil şi care îşi schimbă forma. Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Sussex și Swansea au descoperit că pot aplica o încărcătură electrică pentru a manipula metalele lichide. Atunci când se realizează acest lucru, metalul lichid este apoi manipulat în litere și alte forme bidimensionale. Cercetătorii au spus că rezultatele reprezintă o nouă clasă de materiale care sunt extrem de promițătoare, care ar putea fi programate să-şi modifice forma fără probleme. Ei au spus ca acest lucru ar putea deschide noi posibilităţi în domeniul roboticii „soft” şi în afişaje care îşi pot schimba forma.

Atunci când ne gândim la metalul lichid care este capabil să schimbe forma, unul dintre primele lucruri care ne vin în minte este filmul „Terminator 2”, în care unul din personajele principale apare dintr-un bazin de metal lichid. Desigur, capacitatea de a crea forme 3D este încă departe. Aplicațiile din viitorul imediat ar putea include plăci de circuite care sunt reprogramabile.

Yutaka Tokuda este unul dintre cercetătorii care lucrează la acest proiect, spunând că noile materiale programabile în stare lichidă se pot transforma într-o altă geometrie complexă, într-o manieră controlabilă. Cercetarea se află în faza incipientă, dar dovezile sunt convingătoare pentru a putea fi folosite în aplicații potențiale, cum ar fi afișajele flexibile, grafica computerizată, electronica inteligentă și robotica „soft”.

Câmpurile electrice care sunt utilizate pentru formarea lichidului sunt create mai întâi de către un calculator, ceea ce permite programarea formei și a poziției metalului lichid împreună cu controlul dinamic. Șeful laboratorului INTERACT de la Universitatea din Sussex a spus că metalele lichide sunt materiale foarte promițătoare în ceea ce privește aplicațiile deformabile.


Lasă un comentariu