Mai multe civilizaţii extraterestre avansate ar putea să hiberneze – crede un studiu ştiinţific


Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)

Cu 200 de miliarde de trilioane de stele în Univers și 13,7 miliarde de ani care au trecut de când totul a început, s-ar putea să vă întrebați unde sunt toate civilizațiile extraterestre. Aceasta este întrebarea de bază din spatele paradoxului Fermi, care se întreabă de ce (în mod oficial) nu există decât o singură planetă locuită cu o specie inteligentă – Terra. Răspunsurile acestui paradox variază de la cele optimiste la cele de-a dreptul înspăimântătoare. S-ar putea că pur și simplu nu am căutat suficient de mult pentru a găsi extratereștri și nici nu am emis propriile noastre tehnosemnături pentru ca extratereștrii să ne găsească încă. Sau s-ar putea ca niciun extraterestru să ajungă vreodată în punctul în care să poată intra în contact cu alte specii, distrugându-se cu mult înainte de a ajunge la tipul de tehnologie necesar pentru a face acest lucru.

O altă soluţie interesantă sugerează că pot exista o mulțime de civilizații avansate, dar că ele ar putea fi într -o stare de hibernare, emiţând o semnătură termică mică sau deloc, până când Universul va fi mai potrivit pentru nevoile lor. Cunoscută sub numele de ipoteza de „aestrare”, ideea se bazează foarte mult pe principiul lui Landauer. Acesta este principiul, propus de fizicianul Rolf Landauer, conform căruia toate schimbările ireversibile ale informațiilor stocate pe un computer disipează o anumită cantitate de căldură în mediu. Dacă sunteți o civilizație pentru care este important calculul, atunci veți produce multă căldură reziduală și aveți nevoie de o metodă de răcire. În timp ce am putea îmbunătăți eficiența și viteza computerului, nu există nicio limitare a limitei lui Landauer. Sau există? Într-o lucrare din 2017, o echipă de cercetători a sugerat faptul că o civilizație extraterestră ar dori să se oprească pe limita lui Landauer, așteptând pur și simplu până când Universul însuși s-a răcit. Așteptând în jur de 270 de miliarde de ani, temperatura de fundal a Universului ar scădea, astfel încât să obțineți mult mai mult pentru puterea voastră de calcul.

Potrivit echipei de cercetare, este plauzibil ca o astfel de civilizație, născută probabil cu mult înainte de noi, să poată alege să hiberneze, având în vedere cât de multă energie stocată va merge în viitorul îndepărtat. „Pe măsură ce Universul se răcește, un joule de energie merită proporțional mai mult”, a scris echipa. „Prin urmare, o civilizație care dorește să maximizeze cantitatea de calcul va dori să-și folosească dotarea energetică cât mai târziu: utilizarea ei înseamnă acum mult mai puțin calculul total”.

Deși o idee interesantă, ea are anumite limitări. Chiar dacă civilizațiile supraviețuiesc până la maturitatea tehnologică și societală, unde hibernarea este o opțiune, este dificil să ne imaginăm că toate civilizațiile au făcut-o. Civilizațiile extraterestre expansioniste ar putea exista în continuare; dar, nu vedem până acum nici semne de civilizații expansioniste.

Sursa: studiul ştiinţific „That is not dead which can eternal lie: the aestivation hypothesis for resolving Fermi’s paradox” / arxiv.org