Cum va arăta lumea în 2045, peste aproape 30 de ani? Aflăm răspunsul de la DARPA, cea mai mare organizaţie din domeniul tehnologiei de vârf!


lumea in 2045DARPA este agenţia de tehnologii avansate a Pentagonului (Ministerul Apărării din SUA). Ea reprezintă una dintre cele mai mari organizații atunci când vine vorba de dezvoltarea tehnologiei de vârf. Recent, publicaţia „Business Insider” a întrebat trei oameni de ştiinţă de top de la DARPA cum va arăta lumea în anul 2045, deci aproape peste 30 de ani. E ca și cum cineva din 1985 at fi fost rugat să prezică realitatea anului 2015, cu smartphone-uri, Internet și alte lucruri asemănătoare din ziua de astăzi. Dar DARPA poate prezice mai bine viitorul tehnologic al omenirii, pentru că deja lucrează la el.

Dr. Justin Sanchez, neurolog și manager de program la DARPA, sugerează că în 2045 vom fi în măsură să controlăm mașinile și să comunicăm cu alte persoane folosind doar creierele noastre. Ideea este că un cip ar putea fi implantat in creierul uman, permiţându-i să facă totul, de la pornirea mașinii de spălat vase până la trimiterea unui email. Unele progrese au fost deja realizate, permițând oamenilor paralizaţi de a folosi un calculator.

Nanotehnologia

Stefanie Tompkins, geolog și director la DARPA, se concentrează asupra progreselor în domeniul ştiinţei materialelor, în special în tehnica în curs de dezvoltare a nanotehnologiei. Nanotehnologia a văzut deja progrese mari în domenii cum ar fi livrarea exactă de medicamente pentru tumorile canceroase, de exemplu. Peste 30 de ani, nanotehnologia va fi avansată suficient pentru a crea materiale care vor fi mai puternice decât oțelul, dar mai ușoare decât fibrele de carbon.

Automobilele vor fi mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, fiind mult mai uşoare, dar şi mai sigure în cazul unei coliziuni. La fel şi în cazul avioanelor. Imaginați-vă clădiri super-puternice, uşoare, care să poată rezista la cutremure și incendii, datorită proprietăților care au fost programate în ele.

Pam Melroy, inginer aerospațial, fost astronaut, și director adjunct al DARPA, crede că inteligenţa artificială şi robotica vor afecta modul în care ne vom interacționa cu mașinile. În prezent, trebuie să apăsăm o mulțime de butoane pentru a obține totul de la un automobil sau de la un robot de bucătărie.

Mașinile vor face totul

Până în 2045, vom spune doar ce dorim, iar maşina va duce la îndeplinire dorinţa noastră. De exemplu, vom avea maşini care merg singure. După o noapte de beţie în oraş, ne vom urca în automobil şi-i vom spune: „Du-mă acasă”. Şi nu vom produce niciun accident. La fel şi în cazul transportului aerian. Pilotul poate spune: „Către Dallas”, iar avionul să meargă singur către acea destinaţie.

Sau, la trezire vom da următoarea comandă: „Vreau un mic dejun, cu două omlete, două felii de pâine prăjită și o ceaşcă de cafea”. Şi maşina/robotul va face totul. Ar fi ca și cum avea un majordom pe nume Jeeves, dar fără a avea de-a face cu o ființă umană.


Lasă un comentariu