Forme de viaţă de pe Pământ se răspândesc către alte stele, în întreg Universul


Astronomii au studiat mult timp meteoriţii care au venit de pe Lună sau Marte. Aceştia reprezintă efectul unor impacturi masive ale asteroizilor care ejectează material cu o asemenea forţă încât sfârşesc a ajunge în spaţiul interplanetar. Dar, astfel, se naşte o întrebare interesantă: cât de mult material ejectat provenit de pe Pământ ar fi ajuns în sistemul nostru solar? La această întrebare găsim răspunsul într-un articol interesant publicat de site-ul Technologyreview.com.

Diverşi astronomi au simulat diverse scenarii despre distanţa la care pot ajunge particulele ejactate de pe suprafaţa Pământului. Concluzia lor e aceea că ele n-ar fi ajuns mai departe de Lună sau de Venus, foarte puţin material atingând planeta Marte, ca urmare a gravitaţiei Pământului şi Soarelui.

Dar, Mauricio Reyes-Ruiz de la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic şi colegii săi, au efectuat o serie de noi simulări privind distanţa la care ar fi putut ajunge materialul ejectat de pe Pământ. Simularea a fost repetată de 5 ori, de fiecare dată crescându-se viteza medie a particulelor ejectate (în număr de 10.242). Şi ei au avut parte de o mare surpriză. Prima surpriză: numărul de particule care au sfârşit pe Marte e mult mai mare decât au găsit studiile precedente. Cea de-a doua surpriză e aceea că, la viteze mai mari, particulele vor ajunge mai degrabă pe Jupiter, o planetă mult mai îndepărtată decât Marte.

Dar, cea mai mare surpriză, e aceea că, la viteza cea mai mare de ejectare, particulele de pe Pământ părăsesc pur şi simplu sistemul solar, îndreptându-se spre alte stele. Întrucât astrobiologii cred că cele mai dure forme de viaţă de pe Pământ pot trăi în spaţiu cosmic 30.000 de ani de zile, ele n-ar putea ajunge „vii” către alte sisteme planetare. Dar, dacă astrobiologii se înşeală şi aceste forme de viaţă ar putea supravieţui mai mult? Aceasta ar însemna că viaţa de pe Pământ s-ar putea răspândi către alte stele, în tot Universul…Sau poate că acest lucru s-a întâmplat deja în trecut!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock