Pământul are mai multe „luni minuscule”, dar oamenii de ştiinţă încă nu le cunosc originea


Asteroizii din apropierea Pământului sunt similari cu capsulele timpului, deținând secrete ale istoriei timpurii a sistemului solar, spun experții. Cei mai apropiați însoțitori cosmici ai Pământului, cunoscuți ca „mini-luni” ar putea deține secretele istoriei sistemului nostru solar timpuriu.

Sistemul solar deține multe secrete pe care oamenii de știință încă încearcă să le dezvăluie. Pentru a ajuta la descoperirea acestor mistere, cercetătorii apelează la roci spațiale de tot felul care ar putea deține indicii despre povestea pierdută a trecutului sistemului nostru solar. Această abordare dă deja roade: în octombrie 2023, misiunea OSIRIS REx a descoperit apă și carbon – două dintre precursoarele vieții pe Pământ – pe asteroidul Bennu, vechi de 4,5 miliarde de ani.

Printre miile de asteroizi care roiesc în apropierea orbitei Pământului, „mini-lunile” – corpuri cosmice minuscule, ale căror orbite sunt parțial guvernate de Pământ și parțial de alte corpuri ale sistemului solar – pot fi candidații principali pentru a afla despre originile sistemului solar, a spus Richard Binzel, profesor de științe planetare la Massachusetts Institute of Technology.

Apropierea relativ apropiată a „mini-lunilor” de Pământ înseamnă că drumul către ei și luarea unei probe ar dura mult mai puțin timp și mai puțin combustibil decât s-ar ajunge la asteroizi precum Bennu. Deși oamenii de știință nu sunt încă siguri de unde provin „mini-lunile”, o teorie importantă sugerează că aceștia își au originea în centura principală de asteroizi, care este situată între Marte și Jupiter.

„Mini-lunile” sunt ca niște capsule ale timpului; ei ne oferă indicații despre cum era sistemul solar timpuriu și care erau condițiile de atunci. De exemplu, în 2019, Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA) a preluat mostre de la asteroidul în formă de diamant Ryugu, situat la mai mult de 322 de milioane de kilometri de Pământ. Analizele ulterioare au arătat că roca spațială conține praf de stele care precede sistemul nostru solar, precum și câțiva aminoacizi folosiți de ființele vii pentru a construi proteine ​​care formează lucruri precum părul și mușchii.