Extratereştrii nu se arată încă pentru că oamenii sunt prea înapoiaţi? Aşa susţine o nouă teorie ştiinţifică…


Imagine: MjolnirPants (Commons Creative – free)

O lucrare ştiinţifică prezintă o nouă teorie pentru a explica de ce nu am auzit încă de vreo civilizație extraterestră. Întrebarea dacă suntem singuri în Univers rămâne una dintre cele mai mari dificultăți filozofice ale timpului nostru. Deși pare aproape de neconceput că civilizația noastră să fie singură în Cosmos, totuși nu am văzut încă vreo dovadă contrarie.

Paradoxul Fermi, care evidențiază contradicția dintre existența probabilă a civilizațiilor extraterestre și faptul că încă nu am întâlnit încă vreuna (în mod oficial), pare să sugereze că fie nu există extratereștri acolo, fie sunt atât de rari încât este puțin probabil să dăm vreodată peste ei.

Acum, într-o nouă lucrare, astrofizicianul Amri Wandel de la Universitatea Ebraică din Ierusalim a propus o altă posibilitate: ce se întâmplă dacă viața în Univers este atât de comună încât extratereștrii inteligenți sunt interesanți doar în comunicarea cu civilizațiile care dețin tehnologie avansată? Deși cu siguranță avem tehnologie, problema ar putea fi că dovezile în acest sens vor fi deosebit de dificil de detectat pe distanțe mari dintre lumi locuite.

În timp ce megastructurile pe orbită în jurul stelelor ar fi detectabile pe distanțe lungi, tipul de tehnologie pe care omenirea o deţine în prezent ar putea să nu fie detectabilă, mai ales având în vedere faptul că oamenii au trimis unde radio (care se limitează cu viteza luminii) doar pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă nu se află civilizaţii extraterestre avansate în vecinătatea noastră galactică (situate la câteva zeci de ani-lumină) care ascultă aceste tipuri de semnale, este puțin probabil ca extratereştrii să fie conștienți de tehnologia noastră.

S-ar putea, de asemenea, ca tehnologia noastră să fie pur și simplu prea primitivă pentru a fi de interes pentru civilizaţia noastră. În serialul SF „Star Trek”, Federația Unită a Planetelor refuză să ia primul contact cu o civilizație până când aceasta nu atinge un anumit nivel de dezvoltare (adică „warp drive”). Cine știe, poate că există extratereștri cu principii similare…

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): livescience.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock