Ce naiba reprezintă „marile cercuri” misterioase din Iordania? Dacă au fost folosite ca reper pentru aterizarea navelor extraterestre?


marile cercuriCercuri imense de piatră din Orientul Mijlociu au fost fotografiate de sus, dezvăluind detalii ale unor structuri care au fost învăluite în mister timp de decenii întregi, scrie site-ul Live Science. Arheologii din Iordania au luat imagini aeriene de înaltă rezoluție a 11 „cercuri mari” antice, toate având un diametru în jur de 400 de metri. De ce sunt atât de asemănătoare este un lucru necunoscut, dar asemănarea „e prea frapantă pentru a putea fi doar o coincidență„, spune cercetătorul David Kennedy.

„Marile cercuri” (aşa cum au fost numite ele de arheologi) au fost construite cu ziduri de piatră mici, care nu au mai mult de câteva zeci de centimetri înălţime. Cercurile nu aveau inițial deschideri, iar oamenii trebuiau să păşească peste ziduri, pentru a intra în interior.

Scopul lor este necunoscut, iar arheologii nu sunt siguri atunci când au fost construite aceste structuri. Analiza fotografiilor, precum și artefactele găsite pe teren, sugerează faptul că cercurile datează de cel puțin 2000 ani, dar ele pot fi mult mai vechi. Ele ar fi putut chiar să fi fost construite în timpurile preistorice, înainte ca scrisul să fi fost inventat, spun oamenii de ştiinţă.

Deși „marile cercuri” au fost pentru prima dată observate de către aeronave în anii 1920, au fost făcute puţine cercetări asupra acestor structuri, iar unii oameni de știință nici măcar nu sunt conștienți de existența lor. În afară de aceste cercuri, mai există şi altele similare în alte zone din Iordania, dar şi în Siria, dar care au fost distruse.

Oamenii de ştiinţă spun că cercurile nu ar fi fost greu pentru a fi construite; ele au fost ridicate în principal cu pietre locale, iar mai mulţi oameni ar fi putut finaliza un cerc mare într-o săptămână. Cu toate acestea, construirea cercurilor într-o formă precisă ar fi necesitat o planificare atentă, deci existenţa unui „arhitect”.

Însă, cel mai mare mister este scopul acestor cercuri. Prima dată s-a propus că ele ar fi fost inițial folosite ca țarcuri, dar zidurile nu au mai mult de câteva zeci de centimetri înălțime, astfel că aceste structuri nu ar fi putut ajuta să mențină un șeptel de animale; în plus, nu este nevoie ca țarcurile de animale să aibă o astfel de formă precisă.

P.S. Toate aceste structuri antice sunt extrem de misterioase. Ele ar fi putut servi oricărui scop, inclusiv ca locuri de aterizare pentru navele extraterestre! Dar, în Orientul Mijlociu există multe structuri asemănătoare. Scriam într-un articol din 2011 (Linii Nazca şi în Orientul Mijlociu: misterioase roţi spiţate în deşertul arab, vizibile doar din avioane şi sateliţi) faptul că cercetătorii au descoperit în Orientul Mijlociu mii de linii similare cu liniile Nazca din Peru, având forma unor roţi spiţate.


Lasă un comentariu