Povestea noastră începe în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, mai exact în anul 1675, când pe scaunul Moldovei fusese adus Anton Ruset Vodă, grec de origine. I s-a spus pe nedrept „Chiriţă Dracul”, căci aşa cum afirma marele nostru cronicar Ion Neculce „era grec şi străin ţărigrădean, dar era mai bun domn decât un pământean, nici un obicei rău în ţară în zilele lui n-a făcut…deşi i se zicea şi Chiriţă Draco”. În puţinii ani cât s-a aflat în Moldova (1675-1678), Anton Ruset a refăcut Biserica Sf. Neculai, ctitoria lui Ştefan cel Mare, părăsită şi ruinată, după ce hogea, venit cu împăratul turcesc Mahomed al IV-lea (1672) s-a urcat în turla clopotniţei şi a chemat osmanlâii la rugăciune. Acest fapt fu luat de locuitorii ieşeni ca o mare nelegiuire şi pângărire a sfântului lăcaş creştinesc, şi, după plecarea sultanului din Iaşi, ei au închis biserica.
Deşi a fost un domnitor bun, Anton Ruset Vodă fu mazilit şi dus la Constantinopol (actualul Istanbul), capitala Imperiului Otoman, în lanţuri. El a fost chinuit să înghite tulpane, pe care temnicerii le trăgeau înapoi, odată cu maţele, ca să le dea banii pe care nu-i avea, căci aşa cum spunea un alt cronicar, Nicolae Costin, „lacom nu era”.
„Chiriţă Dracul” avusese mai mulţi copii, printre care şi pe Ioan Ruset (mare comis al Moldovei), care la rândul său a avut o fiică, căsătorită cu Constantin Draco Şuţu (mare logofăt al Ţării Româneşti). Nepoata acestora din urmă se numea Ralu Şuţu, ea măritându-se cu George Rizo (mare postelnic al Ţării Româneşti). Ralu şi cu George au avut şi ei o nepoată, Ralu Rizo-Rangabe (născută în 1813), care s-a căsătorit la 20 de ani cu James Skene (1811-1869, consul englez). Fiica acestora din urmă, Zoe Skene, s-a căsătorit în 1855 cu episcopul de York, William Thomson (1819-1890), cei doi avându-l ca fiu pe Basil Thomson.
Iată că am ajuns de la „Chiriţă Dracul” la Basil Thomson. Cine a fost acest personaj şi ce rol a jucat el în istoria lumii? Născut în 1861, Sir Basil a absolvit Universitatea din Oxford. După ce a lucrat pentru o scurtă perioadă ca fermier în SUA, în statul Iowa, e a revenit în Marea Britanie unde s-a încadrat în Departamentul Colonial al Regatului Unit. Astfel, în 1884, el a ajuns să fie asistent al guvernatorului Insulelor Fiji (din Oceanul Pacific). În 1890, atunci când Sir John Thurston, guvernatorul Insulelor Fiji, l-a demis pe Sherley Waldemar Baker (prim-ministrul viitoarei Rep. Tonga – un grup de Insule din Oc. Pacific), Basil Thomson a fost mutat în Tonga, unde a devenit prim-vice-prim-ministru, alături de Siaosi U. Tuku’aho (premierul Tongăi). Şi iată cum un descendent de-al domnitorului Anton Ruset Vodă a ajuns conducătorul unor insule situate la mama dracului, în celălalt capăt al Pământului!