Truman, preşedintele american care a ameninţat cu bătaia un ziarist: “O să-ţi zdrobesc nasul şi ochii am să ţi-i învineţesc!”

  •  
  •  
  •  
  •  

Henry Truman a fost preşedintele Americii între 1945 şi 1953. El a fost cel care a dat ordinul ca cele 2 bombe atomice să fie aruncate deasupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki, producând astfel zeci de mii de morţi.

Temperamentul lui Truman era celebru. Odată, când un ambasador a anulat în ultima clipă o obligaţie la cină, lui Truman i-a sărit muştarul şi a cerut ca diplomatul să fie imediat concediat. Subsecretarul de stat, Dean Acheson, şi-a unit forţele cu prima doamnă Bess Truman pentru a-l convinge pe preşedinte să nu-l concedieze. Era un obicei standard la Casa Albă – doamna Truman şi o mare parte din membrii cabinetului preşedintelui au început să intercepteze corespondenţa lui Truman, în cazul în care avea să trimită vreun răspuns răzbunător care ar fi putut să îl bage în bucluc.

Dar nu le-a reuşit întotdeauna. Cea mai celebră situaţie l-a implicat pe criticul de muzică Paul Hume de la “Washington Post”, care a făcut o recenzie usturătoare unui recital susţinut de fiica preşedintelui, Margaret. Truman a citit recenzia şi l-au apucat toţi dracii. “Parcă ai fi un bătrân frustrat care nu a avut niciodată succes, un coate-goale şi un maţe-fripte”, a scris un Truman fumegând în scrisoarea sa de 150 de cuvinte adresată lui Hume. „Sper să te întâlnesc într-o bună zi. Când va veni momentul, vei avea nevoie de un nas nou, de multă carne de vită de pus la ochii vineţi şi probabil de un suport pentru posterior!”

În ciuda furiei sale, Truman şi-a păstrat prezenţa de spirit pentru a realiza că scrisoarea nu va trece de consilierii săi dacă o va trimite prin căile obişnuite. Aşa că a pus singur timbru, a ieşit să se plimbe şi a băgat-o personal la cutia poştală pentru a se asigura că ajunge la destinatar. La scurt timp, scrisoarea a apărut pe prima pagină a ziarului “Washington Post”, dând naştere unui scandal de proporţii.

Foto: getarchive.net (Commons Creative – free)

  •  
  •  
  •  
  •