Povestea fantastică a lui El Cid, soldatul spaniol ce a părut că „învie din morţi”


el-cidCel mai faimos dintre eroii creştinătăţii a fost Ruy, sau Rodrigo, Diaz, conducător al Reconquistei, mişcare care a încheiat cei 700 de ani de ocupaţie a Peninsulei Iberice de către mauri. Ruy Diaz, cunoscut de prieteni dar şi de duşmani drept El Cid (Cidul), Lordul sau El Compeador, Războinicul, s-a născut la Vivar, în apropiere de Burgos, Castilia, în 1040. Un soldat profesionist, nemilos, el a intrat în legenda drept erou, salvatorul ţării sale. Faptele sale eroice sunt celebrate în epicul secol XII – Poema del Cid, şi mai târziu, în 1512, în Cronica Particular del Cid.

Amândouă ne povestesc despre Cid şi Babieca, calul alb care l-a însoţit în campanii 30 de ani. Calul era un dar de la nasul Cidului, un preot cunoscut că Peyre Pringos, sau „Grasul Pete“. Acesta i-a oferit tânărului posibilitatea de a alege cel mai bun mânz, în spiritul casei spaniole, cum era şi cea a Carthusianilor din Jerez de la Frontera, unde domnea tradiţia creşterii cailor. Tânărul a ales un animal mic şi slab, făcându-l pe preot să exclame: „Babieca!“ („Stupid!“) Cu acest nume calul a devenit celebru. Un cal ideal de război, Babieca a fost ceea ce astăzi numim un Andaluzian. Cu toate că acesta creştea în greutate, nu avea mai mult de 1,52 m. Era receptiv, agil, şi plin de „brio escondido“, inteligent, ceea ce îi dădea iuţeală şi curaj.

Cidul a murit în 1099, la Valencia, care era sub asediu. Conştient că vestea morţii sale ar putea să slăbească moralul oştilor sale şi să încurajeze duşmanul, a dat ultimul său ordin. Acesta era că trupul sau să fie legat în şaua lui Babieca, cu armura strânsă şi sabia ridicată în mâna fără viaţă, el a condus în linişte călăreţii săi în afara oraşului, spre tabăra maurilor, chiar la miezul nopţii. Cavalerii erau îmbrăcaţi toţi în alb, purtând steaguri albe, şi se spune că fata Cidului a strălucit prin vizorul deschis al coifului său, cu o „lumina nepământească“. Apariţia fantomatică pe calul alb, galopând în fruntea oştilor tăcute, i-a pus pe fugă pe mauri care strigau că Cidul a înviat din morţi. Spaniolii i-au nimicit fără milă. Cidul a fost înmormântat la Mănăstirea San Pedro de Cardena, lângă Burgos, cu toate că trupul său a fost mutat la Catedrala Burgos. Babieca nu a mai fost încălecat niciodată. El a murit doi ani mai târziu, la vârsta de 40 de ani.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO