Un secret istoric: de ce regii Franţei depuneau jurământul pe o Evanghelie scrisă în limba slavonă?


În anul 1717, ţarul Petru cel Mare al Rusiei, aflat în vizită la catedrala din Rheims, a descoperit un fapt uimitor: regii Franţei erau încoronaţi, de sute de ani, depunând jurământul pe o Evanghelie scrisă parţial în limbaj glagolitic, moştenită de la primul rege francez creştinat, Clovis. Ţarul Petru a descifrat cu uşurinţă textele scrise într-o limbă asemănătoare celei slavone.

Scrierea glagolitică a apărut în secolul al IX-lea (după unele opinii chiar cu mult înainte de această dată) şi este constituită dintr-un amestec de litere greceşti şi arabe.

Alfabetul glagolitic a fost folosit în anii 800 de fraţii Chiril şi Metodiu, care l-au adaptat limbii slavone transformându-l în cunoscutul alfabet chirilic pe care l-au utilizat, mai apoi, pentru a traduce Scriptură şi Liturghia din limbile greacă şi latină.

Foarte interesantă legătura care arată că istoria ţărilor pot avea o origine comună…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock