Ipoteză şocantă a unui mare om de cultură de talie mondială: spaniolii au fost descendenţii geto-dacilor


Alexandru Busuioceanu (1896-1961) a fost unul dintre cei mai mari critici de artă români, profesor, poet, critic literar, istoric, eseist, traducator, şi a reuşit să exceleze în toate aceste domenii. A murit departe de ţară, la Madrid (Spania), din cauza regimului comunist, dar ajunsese să fie o autoritate mondială în domeniul cultural.

Fiindu-i elev şi mai apoi prieten lui Vasile Pârvan, care demonstrase că, în pofida cuceririi romane, dacii nu dispăruseră din istorie, ci supravieţuiseră în poporul român de astăzi, Busuioceanu este preocupat să demonstreze că spaniolii sunt descendenţi ai geto-dacilor.

Mergând pe urmele tradiţiei geto-dace în cultura hispanică, el descoperă că mitul dacic trăieşte încă. Mai precis, căutându-l pe Traian în Spania, Busuioceanu nu îi găseşte urmă, deoarece cronicile medievale spaniole nu păstrează nicio tradiţie legată de cucerirea Daciei, însă dă peste un filon nebănuit: numele gotice ale lui Zamolxis, Burebista, Deceneu şi Decebal se întâlnesc la Sf. Isidor, la Alfonso el Sabio, la arhiepiscopul Rodrigo Jimnez de Rada.

Cercetările sale în această direcţie fac obiectul unui studiu din care apar publicate doar două fragmente, în periodice, dar care se bucură de elogiile lui Mircea Eliade, care îi scrie în 1953, entuziasmat: „Studiul dumitale este extraordinar. Deschide perspective nebănuite în înţelegerea şi valorificarea miturilor istoriografice medievale, şi nu numai la noi, adică în Europa. Ar fi păcat că o asemenea descoperire să rămână îngropată într-o revistă de circulaţie limitată”.

Uluitoarea descoperire pe care o face Busuioceanu este aceea că, pentru toţi cronicarii spanioli, nu Dacia a fost fondată de un împărat iberic (Traian, născut în Andaluzia/Spania), ci dimpotrivă, „hispanicii sunt descendenţi din geţi sau daci şi Spania a fost fondată – la a patra ei întemeiere, cea definitivă, în secolul al V-lea – de poporul de la Dunăre”. Pentru a spulbera orice echivoc, Busuioceanu insistă asupra faptului că nu este vorba despre universală confuzie din lumea antică, între geţi şi goţi, ci despre o doctrină care, învăluită în neguri istorice, ia forma unui mit ce se regăseşte la cronicarii din Evul Mediu.

În 1985, regretatul Dan Slusanschi reuşeşte să publice volumul intitulat „Zamolxis sau mitul dacic în istoria şi legendele spaniole” la editura „Meridiane”, ca îngrijitor de ediţie şi autor al Cuvântului Înainte.

Sursa: revista „Formula As”

P.S. Foarte interesantă ideea… că şi spaniolii sunt urmaşii geto-dacilor. Păcat că se cunoaşte atât de puţine despre această ipoteză.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock