Mohenjo-Daro sau „Colina Morţilor”, un oraş misterios din Pakistan de acum peste 4.000 de ani. A fost comparat cu New-York-ul!


O enigmă pentru arheologi…

Acest sit constituie o enigmă, declară arheologii care, înainte de descoperirea lui Mohenjo-Daro, erau convinşi că în valea Indusului, în Pakistan, nu existase nicio civilizaţie propriu-zisă acum patru mii cinci sute de ani. Mohenjo-Daro, protejată de-a lungul timpului de un strat gros de nisip, care probabil a contribuit la declinul său, le-a dovedit însă contrariul.

O adevărată citadelă veche de peste 4.000 de ani

Neobişnuita cetate, construită într-un stil avangardist pentru epoca respectivă, a fost descoperită în 1922 de un arheolog indian care căuta vestigiile unui templu antic budist. Descoperirea avea să-i depăşească orice aşteptare, pentru că templul făcea parte dintr-o civilizaţie protoistorică. Într-adevăr, el a descoperit o veritabilă metropolă, un oraş bine conceput, cu străzi pavate, centre administrative impunătoare şi rânduri de căsuţe din cărămidă, dotate cu toalete şi sisteme de canalizare.

Mohenjo-Daro 2

„Colina morţilor”

Mohenjo-Daro s-a conservat atât de bine de-a lungul timpului datorită construirii sale pe o moviliţă vrăjită, de unde şi denumirea sa – care înseamnă „Colina Morţilor” în sindhi, dialectul local. Cine îndrăznea să urce pe colină cobora de pe ea înspăimântat. Teama de blestem i-a ţinut secole la rând la distanţă pe curioşi.

„Un New York al Antichităţii”

Către anul 2000 î.Hr., când a cunoscut apogeul dezvoltării sale, Mohenjo-Daro număra circa patruzeci de mii de locuitori şi reprezenta împreună cu Harappa, oraşul geamăn situat la cinci sute şaizeci de kilometri, bastioanele unui imperiu care a prosperat timp de cinci secole. În centru, se înălţa citadela, construcţie vastă ce adăpostea sălile de petreceri şi dependinţele. Clădirea era situată în apropierea băilor publice şi a unui depozit de grâne dotat cu un ingenios sistem de ventilare destinat probabil conservării cerealelor.

Pe sub citadelă, treceau douăsprezece artere rectilinii, care traversau oraşul de la nord la sud, întrerupte de străzi mai înguste ce treceau de la vest la est, delimitând cvartale regulate de case. Această alcătuire i-a determinat pe arheologi să denumească Mohenjo-Daro „Manhattan-ul epocii bronzului”, planurile vechii cetăţi evocând uimitor de mult prestigiosul cartier newyorkez.

Inundaţiile au determinat dispariţia oraşului

În lipsa canalizării, casele nu aveau apă curentă, dar exista un sistem de evacuare a apelor uzate prin conducte de argilă. Aceste conducte făceau legătura cu canale din piatră, ce puteau fi demontate uşor, la fiecare intersecţie, facilitând întreţinerea sistemului asigurată de angajaţi municipali.

Se pare că acest oraş a decăzut datorită nenumăratelor inundaţii cu care s-a confruntat de-a lungul timpului. În 1700 î.Hr., cetatea a primit lovitura de graţie de la invadatori. Săpăturile au dat la iveală numeroase schelete ale căror cranii purtau urme de arme albe. Timpul şi intemperiile au completat dezastrul, mândra cetate fiind în curând acoperită de nisipuri.

Mohenjo-Daro 3

Mohenjo-Daro 4

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock