Ce-au descoperit aventurierii portughezi în jungla amazoniană? Un oraş misterios, cu obeliscuri impunătoare şi statuia unui om gigant…


Totul se întâmpla în anul de graţie 1733. Nişte aventurieri portughezi, înfierbântaţi de mirajul aurului, au ajuns în faţa unei păduri dese (mato grosso), din Brazilia, regiunea amazoniană.

Apoi, pătrunzând în adâncurile ei, au dat de un oraş misterios, distrus de cutremur, în care au văzut o alee flancată de obeliscuri impunătoare, cu hieroglife abundente pe ele, o stradă largă, având pe ambele laturi case cu două etaje, cu faţade de piatră sculptată, înnegrite de timp.

În case nu exista mobilă sau obiecte care să ofere vagi indicii despre locuitorii oraşului. În mijlocul unei pieţe se ridica o coloană enormă de piatră neagră, pe care era amplasată statuia unui om în picioare, cu mâna stângă în şold, iar braţul drept îl avea ridicat, indicând cu degetul arătător nordul. În cele patru colţuri ale pieţei se afla câte un monument în ruină. Un templu avea în faţă două puţuri adânci.

Oare despre ce oraş antic era vorba, pierdut în negurile istoriei? Ceva legat de vechea Atlantidă sau o altă civilizaţie necunoscută? Mult mai târziu, aceste însemnări au determinat pe vestitul capitalist german Krupp să organizeze cu mare pompă o expediţie pentru descoperirea acestui oraş, însă rezultatul a fost un fiasco…


Lasă un comentariu