O vale a orașelor pierdute a fost descoperită în Amazonia ecuadoriană. Când auziți de o astfel de descoperire, s-ar putea să vă gândiți la arheologi cu dălți și perii sau la exploratori care se aventurează prin jungla amazoniană. Însă, în cazul acesta, a fost vorba de altceva: fără a fi nevoie să înfrunte pericolele pădurii, sistemul LiDAR a dezvăluit rețele de drumuri îngropate și movile de pământ.
LiDAR este un acronim ce provine de la ”Light Detection and Ranging” și este echivalentul radarului pentru domeniul luminii vizibile. Este o metodă pentru măsurarea distanțelor prin iluminarea țintei cu lumină laser și măsurarea reflexiei cu ajutorul unui senzor. În ultimii ani, LiDAR a fost un instrument vital pentru descoperirea urmelor civilizațiilor antice. LiDAR permite cercetătorilor să cerceteze zonele dens împădurite care sunt greu de explorat pe jos și permite crearea de hărți precise într-o fracțiune de timp.
Orașele antice din pădurea tropicală amazoniană ecuadoriană datează de cel puţin 3.000 de ani. Situate în Valea Upano din Ecuador, structurile se află la poalele estice ale munților Anzi, potrivit unui studiu publicat în revista „Science”. După mai bine de 20 de ani de cercetare, centrele urbane antice au fost descoperite doar atunci când guvernul ecuadorian a folosit tehnologia LiDAR.
„Am explorat situl de multe ori, dar LiDAR mi-a oferit o altă perspectivă asupra pământului”, a declarat arheologul Stephen Rostain, autorul principal al studiului și director de cercetare la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța (CNRS). „Pe jos, ai copaci în drum și este greu să vezi ce se ascunde de fapt acolo”.
O echipă de cercetători din Franța, Germania, Ecuador și Puerto Rico a efectuat o scanare LiDAR care a acoperit aproximativ 300 kmp. Scanarea a relevat un peisaj plin de activități umane organizate, inclusiv peste 6.000 de platforme rectangulare de pământ, precum și terase agricole și sisteme de drenaj. Potrivit studiului, aceste structuri formau cel puțin 15 așezări distincte, care erau legate printr-un sistem de drumuri largi, drepte. Complexitatea acestei civilizaţii antice este evidentă mai ales în rețeaua de străzi, care au fost construite cu grijă pentru a traversa în unghi drept.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „Two thousand years of garden urbanism in the Upper Amazon” / science.org