Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Peste de 800 de morminte vechi şi „Cartea morţilor” au fost descoperite în Egipt


Egiptul continuă să descopere artefacte despre trecutul său glorios. În septembrie 2018, peste 800 de morminte au fost descoperite într-un sit arheologic relativ necunoscut. Artefactele au fost îngropate într-o necropolă veche de aproximativ 4.000 de ani, în satul Lisht, în regiunea Saqqara din deșertul Sahara. În vechiul cimitir, o echipă de cercetători a găsit exact 802 morminte. Situl se află între două piramide, una la sud și una la nord.

Mormintele au un stil caracteristic, fiind sculptate în roci și învelite în cărămizi și calcar. Potrivit Ministerului Antichităților din Egipt, necropola, construită la poalele unui munte, are două părți. În prima, o curte duce la un coridor cu tavan boltit (ilustrat cu hieroglife) și se termină într-un hol cu ​​o cameră mică decorată cu inscripții. A doua parte constă într-un loc mare de înmormântare într-o curte deschisă. Situl găzduiește, de asemenea, o cameră funerară, unde a fost găsit un sicriu de calcar, și o cameră goală de formă geometrică a cărei funcție este necunoscută. Descoperirea poate aduce noi informații despre viața din Egiptul antic, deoarece mormintele oferă indicii despre sănătatea, economia și cultura oamenilor care au trăit acolo timp de milenii.

Săpăturile arheologice face parte dintr-un proiect care are ca scop salvarea mai multor situri istorice din Egipt. După criza economică și politică care a lovit țara între 2009 și 2013, au avut loc mai multe jafuri și distrugeri de situri arheologice.

De asemenea, tot în Egipt au mai fost găsite 22 de puțuri funerare la Saqqara, la sud de Cairo, care datează de 4 milenii. Descoperirile includ o rolă lungă de papirus – Cartea morților – despre care se spune că îi ghidează pe morți „prin lumea subterană”. O copie lungă de 4 metri a capitolului 17 din Cartea morților a fost găsită în puțurile funerare. Pe ea este scris numele proprietarului papirusului, Pwkhaef.

În vastul sit Saqqara de la sud de Cairo, fostul ministru al antichităților și faimosul egiptolog Zahi Hawass le-a spus reporterilor că printre descoperiri se numără 50 de sarcofage „blestemate”, datând din perioada „noului Regat”, dintre anii 1.570 î.Hr. și 1.069 î.Hr.


Lasă un comentariu