Jack Spintecătorul era rus?

148

jack-spintecatorulPresa din Marea Britanie le-a servit cititorilor o adevărată senzaţie: conform declaraţiilor Scorland Yard-ului, faimoşii săi detectivi au reuşit, în sfârşit, să dezlege enigma lui Jack Spintecătorul, faimosul asasin englez din secolul al XIX-lea. Criminaliştii englezi susţin că acesta a fost un rus!

După cum se ştie, între 6 august şi 9 noiembrie 1888, la Londra a fost comis un şir de asasinate. Prima victimă a necunoscutului maniac a fost o prostituată de 35 de ani, Marta Tabram. La 31 august, a fost omorâtă o altă prostituată, Anne Nichols, iar apoi au urmat încă patru asasinate: la 8 septembrie – Ann Chapman, la 30 septembrie – Elisabeth Stride şi Catherine Eddows, iar la 9 noiembrie – Mary Kelly.

Toate crimele au avut loc noaptea, între orele 23.00 şi 04.00, în raionul Withchapel şi străzile limitrofe acestuia. Deşi întreaga poliţie londoneza era în alertă, patrulând în permanenţă pe străzi, asasinul-maniac nu a putut fi prins.

După cum a declarat presei Henry Osborn, inspector-sef la Scotland Yard, conducerea din acea vreme a luat de bună versiunea sinuciderii criminalului-psihopat, deoarece lanţul de crime nu a mai fost reluat. Deci cazul a fost închis, cu toate că printre suspecţi se afla un anume individ, tocmai cel ce s-a dovedit a fi chiar Jack Spintecătorul.

Rusul care a venii să facă bani la Londra

Iată ce ne fac cunoscut documentele din arhivele poliţiei londoneze:

Un felcer din Rusia, pe nume Pedacenko, a venit la Londra cu gândul să câştige ceva bani, pentru a deschide mai târziu un cabinet particular. În curând, felcerul a început să lucreze la o clinică din East-End. Când făcea cunoştinţă cu persoane noi, felcerul se prezentă de multe ori sub nume false – Ostrog sau Konovalov.

Felcerul itinerant şi asasin

Ceea ce nu a cunosut poliţia în 1888 au reuşit să afle reprezentanţii de astăzi ai acesteia: în arhivele poliţiei franceze (căci felcerul venise la Londra de la Paris) s-au găsit documente ce atestă ca şi acolo era bănuit de uciderea unei tinere, în acelaşi mod în care le-a ucis pe cele şase femei din Londra. Să fi avut poliţia engleza aceste date în 1888… Aşa însă, la sfârşitul aceluiaşi an 1888, felcerul a revenit în Rusia, unde nu s-a făcut remarcat cu nimic până în 1891. Dar în acest an, cuprins de o nouă criză demenţiala, felcerul a ucis bestial şi apoi a dezmembrat şi tranşat cu un cuţit o femeie, de data aceasta la Sankt-Petersburg. Dar acum el a fost arestat la locul abdominalei fapte şi închis pe viaţa într-o clinică de psihiatrie cu regim sever.

Individul era… mort şi venea din Iad

Astfel şi-a sfârşit cariera de sângeros asasin felcerul Pedacenko – Jack Spintecătorul. A rămas necunoscut mobilul săvârşirii acestor crime. După cum scria o revistă la începutul secolului al XX-lea, se pare că felcerul trecuse cândva prin moarte clinică. După cum îi mărturisise el însuşi medicului său curant, Pedacenko era convins că fusese în iad, de unde revenise mort, doar că semăna cu cei vii. Stăpânul iadului şi-l făcuse slujitor, iar el trebuia să pregătească viitoarea domnie a necuratului în lume.

În schimb, acesta i-ar fi promis o existenţă veşnică la hotarul dintre viaţă şi moarte. Este drept însă că, în confesiunile sale pline de aberaţii, felcerul nu a suflat nici un cuvânt despre aventurile avute în Franţa sau Anglia. Abia de curând au putut fi puse cap la cap toate menţiunile arhivelor şi a sosit momentul adevărului.