Operațiunea Mincemeat: cum cadavrul unui vagabond din Londra a ajutat la câştigarea celui de-al doilea război mondial de către aliaţi


În dimineața zilei de 30 aprilie 1943, în largul coastei de sud-vest a Spaniei, un pescar local a făcut o descoperire teribilă: un trup uman fără viață, care plutea în apă. Omul mort, care părea că era un militar, avea o servietă neagră legată la talie; el a fost rapid adus pe țărm și predat autorităților.

Mai târziu, documentele găsite în cazul militarului mort au dezvăluit planuri secrete despre o invazie a Greciei și a Sardiniei la scară largă. Informația a ajuns în cele din urmă pe biroul liderului german Adolf Hitler, care a reacționat decisiv. Cu toate acestea, a fost o singură problemă: descoperirea a fost o farsă elaborată de serviciile secrete britanice!

„Operațiunea Mincemeat”, cum s-a numit ea, a făcut parte dintr-o campanie de dezinformare mult mai mare numită „Operațiunea Barclay”, având scopul de a-i înșela pe germani în legătură cu atacul real al aliaților asupra Siciliei. Hitler, luând ca veritabile documentele secrete găsite asupra militarului mort, şi-a masat trupele în jurul Greciei şi Sardiniei, lăsând Sicilia descoperită, care, astfel, a putut fi ocupată de aliaţi (trupele americano-britanice).

Mintea strălucitoare din spatele acestei operaţiuni a fost locotenentul comandor Ian Fleming, care lucra în serviciile secrete britanice. Ian Fleming a fost celebru pentru că el a scris seria de romane de spionaj „James Bond”. Fleming a luat un cadavru de la o morgă, pe care l-a îmbrăcat în haine militare. Era un bărbat de 34 de ani, pe nume Glyndwr Michael, fără familie (vagabond pe străzile din Londra) căruia i s-a dat o legitimaţie de căpitan al Marinei Britanice, cu numele de „Martin William”.

Ca totul să aibă şi mai mare greutate, în geanta cadavrului s-a găsit o scrisoare falsă din partea generalului-locotenent Sir Archibald Nye către generalul Sir Harold Alexander. De asemenea, mortul mai avea asupra lui mai multe documente personale, ca scrisori de dragoste, bilete de teatru, țigări și altele.

Până la urmă, această farsă a contribuit şi ea la câştigarea războiului mondial de către aliaţi…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO