Templul Artemisei din Efes, cu coloane din aur – una din cele „şapte minuni ale lumii”


Una dintre cele 7 minuni ale lumii este Templul Artemisei, ridicat în oraşul Efes cu multe secole înainte de Hristos. Se ştie că acesta a fost distrus de un potop în sec. VII î.Hr. (potopul lui Noe!?). La ordinele regelui Cresus al Lydiei, a fost reconstruit din marmură în jurul anului 550 î.Hr., dar şi acea versiune a fost distrusă de incendiu în anul 356 î.Hr. Templul Artemisei a fost reconstruit din nou, dar la o scară și mai mare, şi a durat 120 – 200 de ani pentru a fi finalizat.

El a uimit lumea prin măreția arhitecturii, a picturilor, precum și prin sculpturile de pe cele 127 de coloane făcute din marmură, lemn de cedru și chiparos. Numeroase statui, unele executate de marele Praxitele, printre care și cea a Artemisei, instalată la intrare, împodobeau interiorul. Templul lui Artemis era una dintre cele mai mari și mai impresionante structuri din regiunea mediteraneană – de aproximativ patru ori mai mare decât Partenonul din Roma. Potrivit lui Plinius, Templul lui Artemis era situat pe o platformă de aproximativ 130 x 72 de metri. Templul însuși avea 104 pe 50 de metri, cu 127 de coloane care aveau 18 metri înălțime și peste 2 metri grosime. 36 dintre aceste coloane au fost sculptate și acoperite cu aur. Templul a fost construit la nord-est de oraș pe un sol mlăștinos pentru a proteja structura de cutremure. La un moment dat, valurile Mediteranei puteau ajunge chiar într-o parte a templului.

Cultul lui Artemis a dominat în Efes până când influența creștinismului l-a eclipsat în următorii 200 de ani după Pavel. Goții (un trib din Germania de astăzi) au distrus templul în anul 262 d.Hr., iar închinarea lui Artemis a apus în cele din urmă în istorie. Ruinele templului au fost refolosite în alte proiecte de construcție. Din întregul oraș Efes, atât de înfloritor, nu au mai rămas decât câteva vestigii: Strada de Marmură și Calea Arcadiană, ambele pavate numai cu marmură, ruinele teatrului în care aveau loc serbările închinate Artemisei și o serie de statui strânse toate în muzeul creat în apropiere.