Orgoni Crystal

 

Coricancha, uimitoarea grădină de aur din Peru şi comorile pierdute ale incaşilor

202

blankAstăzi există doar câteva ruine străvechi, dar în timpul Imperiului Incaş Coricancha trebuie să fi fost un loc minunat de văzut. Coricancha era o grădină de aur și argint, unde incaşii au plasat obiecte metalice mici și frumoase, cu imagini de plante, animale și oameni.

Situat în capitala Imperiului Incaş de la Cuzco (Peru), complexul Coricancha conține Templul Soarelui și a fost dedicat unor zeități incaşe importante cum ar fi zeul-creator Viracocha, zeiţa Lunii Quilla și zeul-Soare Inti.

Mituri și legende spun că incaşii au transportat mari cantități de aur pentru a decora templele și grădina de aur. Nu este clar cine a construit complexul Coricancha. Situl este, de obicei, atribuit lui Pachacuti Inca Yupanqui, cel de-al 9-lea conducător incaş (1438-1471), dar mitologia incaşă spune că acesta a fost ridicat de legendarul Manco Capac, la începutul secolului al XII-lea.

Manco Capac a fost fondatorul legendar al dinastiei incaşe din Peru. El ar fi ieșit dintr-una din cele trei deschideri din muntele Tambotoco, de lângă Pacaritambo, situat la aproximativ 33 de km sud-sud-vest de Cuzco, Peru. Chiar dacă figura sa este menționată în mai multe cronici, existența sa încă rămâne neclară. El este privit ca un erou incaş, multe legende străvechi legându-l pe Manco Capac de temelia oraşului Cuzco.

Când spaniolii au intrat în Coricancha, au jefuit toate comorile incaşe și le-au trimis în Spania. Pedro de Cieza de Leon descrie o grădină de aur în amintirile sale:

“În luna octombrie a anului Domnului 1534, spaniolii au intrat în orașul Cuzco, capitala marelui Imperiu Incaş, unde a fost curtea lor, şi în Templul Soarelui, precum și în cele mai mari minuni ale lui. Marele preot a abandonat templul, unde spaniolii au jefuit grădina de aur şi de argint”.

Conform documentelor din 1534, regele spaniol Charles V a avut în colecția sa o tulpină de aur de porumb cu trei frunze. Inventarul regal descrie, de asemenea, figuri feminine, un miel și o figură masculină, toate din aur şi argint, despre care se crede că ar fi provenit din Coricancha.

Pentru incaşi aceste obiecte aveau o valoare în sine mult mai mare decât aurul conţinut. Astăzi, din păcate, nu a rămas mai nimic din vechile comori antice incaşe.

blank