De asta nu e bine să fii conetabil al Franţei: poţi fi înjunghiat de peste 80 de ori…


În 1328, regele Charles al IV-lea al Franței a murit fără a avea vreun fiu, punând astfel capăt domniei Casei de Capet a Franţei. Cele mai apropiate rude erau conducătorii Angliei și Navarrei, dar nobilii francezi n-au vrut să accepte acest lucru, spunând că legea salică arată că tronul regal francez se putea moşteni doar pe linie masculină, nu şi feminină. Drept răspuns, englezii au pornit „războiul de 100 de ani”.

Navarezii au stat deoparte în acest conflict, dar lucrurile s-au înrăutăţit atunci când „Charles cel Rău” a devenit Rege al Navarrei. Charles îl ura pe vărul său, regele francez „Jean cel Bun” (poreclele sunt doar un indiciu cu privire la ce tabără se aflau cronicarii). Charles cel Rău s-a înfuriat la culmea atunci când regele francez l-a deposedat de nişte pământ, pe care i l-a dat favoritului său, Charles de la Cerda, conetabil al Franţei (comandant suprem al armatelor regale din Franța, în Evul Mediu).

În anul 1354, un grup de mercenari din Navarra a înconjurat taverna în care dormea ​​conetabilul. Fratele regelui Charles, Phillip, a condus patru soldați în dormitorul conetabilului de la Cerda, l-a trezit pe acesta cu jigniri şi insulte și apoi l-a înjunghiat de peste 80 de ori (!)

Regele Jean cel Bun s-a înfuriat peste măsură și a adunat o armată pentru a invada Navarra, dar Charles a început să negocieze o alianță cu englezii. Incapabil să se confrunte atât cu Anglia cât și cu Navarra, regele francez Jean a fost forțat să încheie un tratat cu Charles.


Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO