Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Şi ticăloşii pot fi prieteni adevăraţi! Geoffrey II de Bretania, cel mai mare complotist din istorie, şi regele francez Philip Augustus al II-lea

128

blankHaideţi să vă spun o mică poveste interesantă de istorie din Anglia secolului al XII-lea. Personajul este Geoffrey II de Britania (1158-1186), cel de-al patrulea fiu al regelui englez Henric al II-lea, împreună cu soţia sa, Eleanor de Aquitaine.

Geoffrey Plantagenet a fost prototipul perfect al uneltitorului şi…dacă e să ne luăm după cronicari (nu ştim dacă erau chiar răutăcioşi!), el nu avea nicio calitate…cu excepţia şarmului său irezistibil. Deşi şi ceilalţi fraţi ai săi au complotat împotriva tatălui său, regele Angliei, Geoffrey a fost “capul răutăţilor” din familie; el a debutat, participând la o rebeliune împotriva tatălui său încă de la vârsta de 16 ani. Partenerul de-a lungul vieţii în toate răutăţile sale a fost nimeni altul decât…regele Franţei, Philip Augustus al II-lea. Cei doi nu erau rude de sânge, dar totuşi între ei exista o alianţă în familie: mama lui Geoffrey, Eleanor de Aquitaine a fost măritată o perioadă cu tatăl lui Philip, regele francez Ludovic al VII-lea. Dar nu lucrul acesta îi ţinea uniţi pe cei doi, ci interesele personale: regele Franţei era rivalul tradiţional al regelui Angliei, iar Geoffrey dorea să-şi consideze puterea din ducatul de Bretania, teritoriu ce l-a primit ca dar de nuntă când s-a însurat în 1181.

Regele Philip era atât de apropiat de Geoffrey, încât l-a numit seneşalul său, o funcţie ce însemna o imensă putere, prin faptul că cel care o deţinea îl înlocuia pe rege când acesta lipsea. Iar lui Geoffrey puţin îi păsa de familie; a purtat 20 de războaie împotriva tatălui său şi a fraţilor săi!

Noroc că nu a trăit prea mult timp, căci ducele s-a stins la frageda vârstă de…28 de ani. Iar apropiatul său, Philip August al II-lea a fost atât de îndurerat, încât se spune că, în timpul ceremoniei înmormântării lui Geoffrey a încercat pur şi simplu să se arunce în acelaşi sicriu în care se afla trupul neînsufleţit al ducelui. Se pare că pot exista prietenii adevărate şi între ticăloşi…

Orgoni Crystal