Sute de sfere ciudate cu aspect metalic, de origine necunoscută, au fost descoperite de arheologi în camerele Templului şarpelui înaripat din Mexic


sfere misterioase templu În august 2010, discutam în acest articol (https://www.lovendal.ro/wp52/misteriosul-tunel-descoperit-sub-templul-sarpelui-inaripat/) despre descoperirea unui tunel misterios aflat sub Templul şarpelui înaripat. La finalul acelui articol, spuneam că aşteptăm veşti despre viitoare descoperiri arheologice din jurul celebrului templului. Iată că veştile au venit după aproape 3 ani…

Sute de sfere ciudate cu aspect metalic, de origine necunoscută, au fost descoperite de arheologi care explorau ruinele unui vechi templu mezoamerican din Mexic, anunţă Discovery News. Sferele au fost găsite de către roboţi de explorare, echipaţi cu camere de luat vederi, care au pătruns în două încăperi subterane sigilate aflate în Templul şarpelui înaripat din vechiul oraş Teotihuacan, aflat la circa 50 de kilometri depărtare de Mexico City. Se crede că aceste sfere au cel puţin 1.800 de ani vechime, având un diametru ce variază de la 4 la 12 centimetri.

Miezul acestor sfere este format din argilă şi din alte materiale organice necunoscute, iar suprafeţele lor sunt acoperite cu pirită (cunoscut ca „aurul proştilor”), dându-le o strălucire aurie.

Sferele par a fi nişte ofrande, întrucât templul era utilizat de preoţi, dar, până în prezent, nimeni nu a fost capabil să stabilească la ce serveau ele, fiind o descoperire unică până în prezent, a declarat Jorge Zavala, arheolog mexican la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie al Mexicului. Arheologii efectuează acum studii asupra acestor sfere, împreună cu alte artefacte găsite în templu, pentru a înţelege mai bine ce rol jucau ele în străvechea societate mezoamericană. Între timp, arheologii sunt nerăbdători să vadă ce se va mai găsi în adâncul templului, eventual chiar rămăşiţele conducătorilor oraşului.


Lasă un comentariu