De ce a fost asasinată împărăteasa Austriei, Elisabeta („Sissi”), o femeie dumnezeiască? Pentru că în lume există psihopaţi şi demenţi…


În cartea lui Radu Cosmin – „Românii la Budapesta. Volumul 2 : În Capitala lui Bella Kuhn” – apărută în anul 1920, autorul ne povesteşte despre vizita făcută la Budapesta cu 1 an înainte (1919), odată cu pătrunderea Armatei Române în capitala Ungariei.

Ajuns la Palatul Regal din Buda, Radu Cosmin povesteşte despre Elisabeta, împărăteasa Austriei (1837-1898), cunoscută şi sub numele de „Sissi”, soţia împăratului Franz Joseph al Austriei. Citez din carte:

* Prima aripă ce o vizităm e Muzeul comemorativ al Reginei Elisabeta, fosta împărăteasă a Austriei şi regină a Ungariei.

* În vitrina nr. 9 se află costumul reginei Elisabeta pe care-l purta în ziua când a fost asasinată la 10 septembrie 1898, în Geneva. În partea stângă a corsajului se vede stofa sfâşiată pe unde a intrat pumnalul asasinului. Şi azi, după mai bine de 20 de ani, mă cutremur de mânie. Era de o rară frumuseţe, crăiasa asta, de o dumnezeiască bunătate, visătoare de elită. Ce vină a putut avea în viaţă ea, care suferise atât, această mare admiratoare a versurilor lui Heine? Şi, un dement, un rătăcit al societăţii, anarhistul Lucheni, în paradisul Elveţiei, pe marginea lacului Geneva a izbit-o de moarte. Împarateasă regină, femeia aceasta era un dar de preţ al cerului făcut pământului. Ungaria a pus-o azi, aproape, printre sfinte.

Pe 10 septembrie 1898, în timp ce Elisabeta era în trecere prin Geneva, a fost înjunghiată cu o pilă triunghiulară de anarhistul italian Luigi Lucheni. Acesta îl avea ca țintă inițială pe prințul de Orleans, care nu a mai sosit la Geneva. Cu toate că era înregistrată la hotel sub o altă identitate, în dimineața zilei de 10 septembrie, într-un ziar local a apărut un articol despre prezența împărătesei la Geneva. Luigi Lucheni a urmărit-o și a înjunghiat-o tocmai când se pregătea să urce împreună cu doamna sa de onoare pe vaporul spre Montreux.

Interesant e faptul că nimeni nu a realizat faptul că împărăteasa a fost înjunghiată. După ce s-a ridicat și a urcat pe vapor, a leșinat. Vaporul s-a întors imediat, pilotul aflând că era împărăteasa Austriei. A fost transportată la hotelul la care a fost cazată unde a murit după circa o oră. Ultimele ei cuvinte au fost: „Ce mi s-a întâmplat?” A fost înmormântată cu mari onoruri, la 17 septembrie 1898, la Viena, în Cripta Imperială.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO