De ce a fost asasinată împărăteasa Austriei, Elisabeta („Sissi”), o femeie dumnezeiască? Pentru că în lume există psihopaţi şi demenţi…

  •  
  •  
  •  
  •  

În cartea lui Radu Cosmin – „Românii la Budapesta. Volumul 2 : În Capitala lui Bella Kuhn” – apărută în anul 1920, autorul ne povesteşte despre vizita făcută la Budapesta cu 1 an înainte (1919), odată cu pătrunderea Armatei Române în capitala Ungariei.

Ajuns la Palatul Regal din Buda, Radu Cosmin povesteşte despre Elisabeta, împărăteasa Austriei (1837-1898), cunoscută şi sub numele de „Sissi”, soţia împăratului Franz Joseph al Austriei. Citez din carte:

* Prima aripă ce o vizităm e Muzeul comemorativ al Reginei Elisabeta, fosta împărăteasă a Austriei şi regină a Ungariei.

* În vitrina nr. 9 se află costumul reginei Elisabeta pe care-l purta în ziua când a fost asasinată la 10 septembrie 1898, în Geneva. În partea stângă a corsajului se vede stofa sfâşiată pe unde a intrat pumnalul asasinului. Şi azi, după mai bine de 20 de ani, mă cutremur de mânie. Era de o rară frumuseţe, crăiasa asta, de o dumnezeiască bunătate, visătoare de elită. Ce vină a putut avea în viaţă ea, care suferise atât, această mare admiratoare a versurilor lui Heine? Şi, un dement, un rătăcit al societăţii, anarhistul Lucheni, în paradisul Elveţiei, pe marginea lacului Geneva a izbit-o de moarte. Împarateasă regină, femeia aceasta era un dar de preţ al cerului făcut pământului. Ungaria a pus-o azi, aproape, printre sfinte.

Pe 10 septembrie 1898, în timp ce Elisabeta era în trecere prin Geneva, a fost înjunghiată cu o pilă triunghiulară de anarhistul italian Luigi Lucheni. Acesta îl avea ca țintă inițială pe prințul de Orleans, care nu a mai sosit la Geneva. Cu toate că era înregistrată la hotel sub o altă identitate, în dimineața zilei de 10 septembrie, într-un ziar local a apărut un articol despre prezența împărătesei la Geneva. Luigi Lucheni a urmărit-o și a înjunghiat-o tocmai când se pregătea să urce împreună cu doamna sa de onoare pe vaporul spre Montreux.

Interesant e faptul că nimeni nu a realizat faptul că împărăteasa a fost înjunghiată. După ce s-a ridicat și a urcat pe vapor, a leșinat. Vaporul s-a întors imediat, pilotul aflând că era împărăteasa Austriei. A fost transportată la hotelul la care a fost cazată unde a murit după circa o oră. Ultimele ei cuvinte au fost: „Ce mi s-a întâmplat?” A fost înmormântată cu mari onoruri, la 17 septembrie 1898, la Viena, în Cripta Imperială.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner