Noul film „Indiana Jones şi Cadranul Destinului” din 2023 are un „secret”: se bazează pe o descoperire arheologică veche de 2.000 de ani – Mecanismul Antikythera – un calculator analogic antic


Noul film din seria „Indiana Jones”, lansat în 2023, „Indiana Jones şi Cadranul Destinului”, se bazează parțial pe o minune arheologică din viața reală, cunoscută sub numele de Mecanismul Antikythera.

Considerată în general a fi una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile, acest fascinant „computer” străvechi datează de 2.000 de ani și se crede că este o formă de calculator astronomic timpuriu dintr-o perioadă în care astfel de instrumente complicate erau considerate imposibile.

Modul în care grecii antici au dezvoltat dispozitivul, care este umplut cu o gamă uimitor de complexă de roți dințate din bronz, rămâne un mister – mai ales având în vedere perioada de timp în care a fost construit.

Recuperat de un grup de pescari greci care pescuiau pe coasta micuţei insule stâncoase Antikythera, între partea continentală sudică a Greciei şi Creta, mecanismul a fost găsit alături de o serie de alte artefacte, inclusiv monede, bijuterii, ceramică și fragmente de statuie.

Mulţi cercetători au considerat că mecanismul reprezenta rămăşiţele unui astrolab medieval, un dispozitiv astronomic pentru observarea mişcărilor planetelor, folosit pentru navigaţie. (Primul exemplu cunoscut provine din Irak, din secolul al IX-lea d.Hr.)

În 1951, Derek De Solia Price, un fizician englez şi, la vremea aceea, profesor de istoria ştiinţelor la Universitatea Yale, a rămas fascinat de complexitatea mecanismului de pe epavă şi a început un studiu detaliat, care avea să dureze opt ani şi care implica folosirea radiografiilor. În iunie 1959, concluziile analizelor sale au fost publicate într-un articol din „Scientific American” intitulat „Un computer antic grecesc”. Radiografiile mecanismului au scos la iveală nu mai puţin de 20 de dispozitive separate, printre care şi un aparat de calcul diferenţial, despre care s-a crezut anterior că a fost inventat în secolul al XVI-lea. Dispozitivul de calcul diferenţial permitatea rotaţia celor două săgeţi la viteze diferite, aşa cum sunt folosite la osiile autoturismelor. Din cercetările sale, Price a dedus că descoperirea de la Antikythera reprezintă rămăşiţele unui „mare ceas astronomic”, legat de „computerul analogic modern”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO