Descoperire arheologică de excepţie: a fost găsită „dovada învierii lui Iisus” într-un mormânt din Ierusalim


Savanţii biblici au fost uimiți când au găsit în interiorul unui mormânt din Ierusalim, ceea ce poate fi o dovadă a faptului că Iisus a înviat din morți.

Legenda cu Iona și balena poate fi găsită în Vechiul Testament și ea ne spune povestea unui israelit chemat de Dumnezeu să fie profet, dar a refuzat să-și accepte misiunea divină și a plecat într-o călătorie pe mare. Atunci, Dumnezeu a ridicat o mare furtună ca semn al furiei sale cu Iona; marinarii, realizând că neascultarea lui Iona a provocat furtuna, l-a aruncat peste bord în încercarea de a salva nava lor. Iona a fost salvat de la înec atunci când a fost înghițit de un pește mare, care l-a dat afară pe Iona pe un pământ uscat, astfel cruţându-i viața – creștinii cred că aici este vorba de o paralelă cu învierea lui Iisus.

Într-un mormânt antic din Talpiot – Ierusalim, arheologii au găsit mai multe osuare – cutii cu oase pentru morți – care poarte inscripţii şi ar putea reprezenta cele mai vechi dovezi arheologice ale creştinismului.

Investigatorul biblic Simcha Jacobovici a spus: „Pentru un creștin, este o veste foarte bună. De ce? Pentru că aici avem un simbol creștin, o icoană, iar primul simbol creștin recunoscut din simbolurile biblice este semnul lui Iona”.

Atunci când iudeii i-au cerut lui Iisus să le dea un semn din cer, pentru a putea crede în mesianitatea Lui, El le-a precizat că ceea ce li se va da va fi ”semnul proorocului Iona”. Atât.

„Deci avem un simbol creștin atestat, găsit în Ierusalim, care datează de pe vremea oamenilor care l-au cunoscut pe Iisus, cu 250 de ani mai devreme decât orice a fost găsit în catacombe. Alături, avem cea mai veche și singura declarație a credinței de înviere găsită vreodată”, a spus Jacobovici.

Mormântul a fost datat până la anii 70 d.Hr., așa că, dacă gravurile sale sunt într-adevăr din creştinismul timpuriu, acestea au fost cel mai probabil făcute de unii din discipolii lui Iisus.

Unul dintre osuare poartă o inscripție în limba greacă care include o referire la Dumnezeu care învie pe cineva. Un al doilea osuar are o imagine care pare a fi un pește mare, cu un băț în gură. Împreună, atât inscripția, cât și imaginea peștelui reprezintă credința creștină în învierea din morţi.

În timp ce imaginile din povestea lui Iona au devenit obișnuite pe mormintele creștine mai recente, acestea nu apar în arta secolului I, iar imaginile iconografice ca aceasta pe osuare sunt extrem de rare.

Profesorul Charles Price explică ce înseamnă toate acestea: „Iisus a fost înmormântat undeva într-un mormânt prăfuit în afara Ierusalimului. Dar, Pavel a confirmat învierea fizică a lui Iisus, despre asta a vorbit în Corinteni capitolul 15 și a vorbit despre asta ca un eveniment istoric. Iisus a murit, a fost înmormântat și a înviat”.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): express.co.uk

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock