Astrologia, o simplă şarlatanie?


astrologie2005Precum se ştie, astrologia susţine că mişcările corpurilor cereşti influenţează direct viaţa pe Pământ. O credinţă constantă este aceea că poziţiile planetelor pot ajuta la interpretarea evenimentelor din trecut şi din prezent şi totodată la prezicerea celor viitoare. Comunitatea oamenilor de ştiinţă este însă unanimă în a eticheta astrologia drept pseudoştiinţă.

„Astrologii sunt de două feluri: unii care chiar cred că planetele ne-ar influenţa, ceea ce este o mare aberaţie, şi unii care sunt doar un fel de şarlatani, care nu cred, dar fac horoscoape că e profitabil”, spune Adrian Sonka, muzeograful coordonator de la Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”.

„O pernă pe cap te influenţează mai mult decât te influenţează Lună”

“Atâta timp cât astrologii zic că există o forţă care ne influenţează, astronomii au ceva împotriva lor fiindcă păcălesc oamenii şi nu e corect. Nu mai trăim în evul mediu ca unii să ştie că ceva ne influenţează şi numai ei să ştie, altcineva să nu poată descoperi acest lucru. În prezent, se pot verifica multe lucruri, dar ei susţin că e ceva ce nu se poate verifica. Asta e atitudine de evul mediu”, explică el.

„Nu există nimic dovedit. Au trecut mii de ani, timp în care s-au descoperit multe forţe ale obiectelor cosmice, dar nu s-a descoperit nimic din punct de vedere astrologic”, Adrian Sonka. Potrivit acestuia, astrologia nu are nicio dovadă că planetele ne influenţează: “Se bazează doar pe statistică. Dacă pui multe variabile în comun, şansele sunt destul de mari ca ele să dea ceva care să se potrivească. De fapt, e statistică ce fac ei acolo. O dată, oamenii cred că horoscoapele sunt corecte pentru că de obicei informaţiile sunt foarte vagi. În al doilea rând, creierul omului tinde să ţină minte ce i se întâmplă şi nu ce nu i se întâmplă. De exemplu, este dovedit că dacă citeşti horoscopul în fiecare zi timp de un an şi nu ţi se întâmplă, să zicem, 300 de zile, ceea ce scrie în horoscop, n-o să ţii minte că nu ţi s-a întâmplat 300 şi ceva de zile, o să ţii minte că s-a întâmplat de trei ori. Rămâi cu gândul ăsta: da dom’ne, funcţionează”.

„Astrologii nu iau toate obiectele cosmice în considerare când fac un horoscop. Pentru ei există numai câteva planete, câţiva asteroizi şi vreo câteva stele, constelaţii. De fapt, sunt multe care, dacă ar exista o forţă nevăzută, ne-ar influenţa. Sunt foarte mulţi asteroizi, miliarde, ar trebui să ne influenţeze toţi, n-ar mai conta Luna, Soarele, planetele”, explică muzeograful.

„Dacă ar fi să luăm gravitaţia Lunii, ea, teoretic, ne influenţează pe noi oamenii, adică Luna ne atrage pe noi. Dar dacă îţi pui o pernă pe cap şi dormi cu ea noaptea, greutatea pernei este de câteva miliarde de ori mai puternică decât gravitaţia Lunii. Deci o pernă pe cap te influenţează mai mult decât te influenţează Luna”, spune Sonka.

Prin astrologie, responsabilitatea e plasată „pe umerii” stelelor

Potrivit psiho-terapeutului Lena Rusti, oamenii citesc horoscopul deoarece au nevoie de confirmarea propriei personalităţi: „Oamenii cred în multe. E un fenomen psihologic simplu: noi avem nevoie de confirmări cu privire la propriile noastre păreri despre noi înşine, depre lume sau despre ceilalţi. S-au făcut multe studii psihologice prin anii ’80 cu privire la lucrurile astea şi s-a văzut cât de general sunt scrise şi dacă se inversează de exemplu caracteristicile din zodii şi se pune în loc de taur scorpion, oamenii, neştiind asta, se identifica automat şi caută în descrierea respectivă exact ceea ce li se potriveşte. Şi au tendinţa de a ignora lucrurile care nu li se potrivesc”, explică ea.

Pericolul este însă că oamenii ajung să îşi ghideze viaţa în funcţie de lucruri care nu au nicio legătură cu realitatea: „Creează o dependenţă care nu are nicio substanţă. Încep să ia decizii în funcţie de fazele lunii. Sunt multe persoane care au o relaţie de dependenţa cu astrologul şi în funcţie de ceea ce el le spune, ei îşi croiesc drum prin viaţă. În felul acesta se deresponsabilizează pentru că nu mai consideră că depinde de ei, ci depinde de stele”.

Sursa: www.evz.ro

OK, ăsta e articolul din „Evenimentul Zilei”. Am doar o singură observaţie de făcut aici: cum dracu poate acel muzeograf să afirme că o pernă ne influenţează mai mult ca Luna? Păi, s-au făcut studii ştiinţifice care arată clar că în perioadele de Lună plină, ea influenţează o serie de oameni (anumiţi bolnavi, nebuni, unii criminali etc.) Ce mai are de declarat domnul muzeograf despre asta?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO